Turbinele fără lame au o înălțime de 3 metri și un cilindru curbat, fixat vertical cu o tijă elastică. Este conceput să oscileze în bătaia vântului și pentru a genera electricitate din vibrații.

“Tehnologia noastră are caracteristici diferite, care pot ajuta să umple golurile de producție pe care fermele eoliene tradiționale le-ar putea lăsa”, spune David Yáñez, inventatorul turbinei Vortex Bladeless, pentru The Guardian.

Spre deosebire de turbinele tradiționale, cele care funcționează pe vibrații produc energie și atunci când vântul bate foarte slab, sau atunci când nu bate deloc, dacă sunt amplasate în zone în care activitatea umană produce vibrații ale aerului, așa cum ar fi pe marginea unei autostrăzi, sau chiar în interiorul orașelor. 

“Se completează cu panourile solare, care produc electricitate în timpul zilei, în timp ce viteza vântului tinde să fie mai mare noaptea”, spune Yáñez. “Dar principalul beneficiu al tehnologiei constă în reducerea impactului său asupra mediului, impactului vizual și al costului de operare și întreținere a turbinei.”

Turbina nu prezintă un pericol pentru migrația păsărilor sau pentru animalele sălbatice, în special dacă este utilizată în mediul urban, iar zgomotul produs de aceasta nu este detectabil de urechea umană.

Dar Vortex nu este singurul start-up care speră să reinventeze energia eoliană. Alpha 311, creat de o firmă din Marea Britanie, face o mică turbină eoliană verticală din plastic reciclat și este destinată să alimenteze cu energie semafoarele, tocmai din convertirea vibrației pe care o produc mașinile la trecerea pe lângă acesta. Una dintre aceste turbine va fi instalată pe Arena O2 din Londra.

În Germania, start-up-ul SkySails, speră să genereze energie eoliană din cer, cu ajutorul unor zmee, complet automatizate, care se ridică singure până la altitudini de 400 de metri. În timpul ascensiunii, zmeul trage o frânghie legată de un scripete care învârte o turbină de la sol. Generează astfel energie electrică pe măsură ce se ridică și folosește doar o fracțiune din energia electrică generată pentru a se întoarce înapoi spre sol.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday