Imaginile surprinse de compania americană ExoAnalytic Solutions, care urmărește poziția sateliților folosind o mare rețea globală de telescoape optice, arată un satelit SJ-21 care a prins un alt satelit (Compass-G2) scos din funcțiune, pe care câteva zile mai târziu l-a aruncat într-un “cimitir” aflat la 300 de km distanță, unde este mai puțin probabil să interfereze cu navele spațiale.

Pe 22 ianuarie, satelitul chinez SJ-21 a fost văzut schimbându-și locul obișnuit de pe cer pentru a se apropia de satelitul dezafectat Compass-G2. Câteva zile mai târziu, SJ-21 s-a cuplat de G2, modificându-și orbita. De mai bine de 10 ani, carcasa metalică Compass-G2 rătăcește în jurul Pământului alături de milioane de alte bucăți de gunoi spațial.

Multe alte țări au lansat sau dezvoltă în prezent tehnologii pentru curățarea deșeurilor spațiale. Japonia și-a lansat misiunea ELSA-d în martie 2021, concepută pentru a testa tehnologiile de captare și îndepărtare a reziduurilor spațiale. Agenția Spațială Europeană intenționează să lanseze propria sa misiune de îndepărtare a resturilor din spațiu în 2025.

Pe de altă parte, unii oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sateliții chinezi de eliminare a gunoiului precum SJ-21. James Dickinson, reprezentantul Comandamentului Spațial al SUA, consideră că tehnologia precum cea de pe SJ-21 “ar putea fi folosită într-un viitor sistem pentru a lupta cu alți sateliți“.

De la începutul activităților spațiale în anii ’60, peste 50 de mii de obiecte au ajuns pe orbită, potrivit Rețelei de Supraveghere Spațială din SUA. Circa 30 de mii de obiecte artificiale orbitează planeta, dintre care doar aproximativ cinci mii funcționează, potrivit Biroului pentru Deșeuri Spațiale al ESA.

Sursă: DW.

Foto: NASA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday