Cercetătorii au creat un suport printat 3D cu o formă concavă în partea superioară, care crește eficiența absorbirii luminii solare, prin multiple reflexii ale acesteia. Suportul este traversat de multe microcanale verticale care permit trecerea apei evaporate. Deasupra suportului, cercetătorii au montat un material fotoabsorbant, produs prin depunerea unui hidrogel (bazat pe carbon) deasupra unei membrane de fibră de sticlă, care fusese anterior acoperite cu o substanță hidrofilă (care reține apa).

Acest material fotoabsorbant captează lumina Soarelui și o transformă în căldură folosită apoi la evaporarea apei marine, sărate. Acest lucru separă sarea de apă, iar lichidul astfel purificat este ulterior condensat, devenind apă potabilă. 

Folosind acest dispozitiv, cercetătorii au atins o rată de conversie de 1,6 kilograme de apă pe oră pe metru pătrat. Considerând consumul mediu de apă din Uniunea Europeană, de 120 de litri de apă per locuitor pe zi, ar fi nevoie de între 6 și 10 metri pătrați pe care să fie instalate asemenea dispozitive pentru producția apei necesare pentru fiecare cetățean al UE. Pentru a aproviziona toți cetățenii Uniunii Europene, ar fi nevoie de aproximativ 4.500 de kilometri pătrați, cam cât suprafața Ciprului, un obiectiv care poate fi realizat. 

Un asemenea dispozitiv ar putea fi însă mai important pentru țările din Africa sau din Orientul Mijlociu, unde resursele limitate de apă și abundența luminii solare ar permite producerea relativ ieftină a apei potabile pentru populație sau pentru agricultură. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday