Progresele științifice în zona neurologiei fac din ce în ce mai posibilă manipularea minții umane, generând nevoia de a reglementa folosirea noilor tehnologii, potrivit unor neurologi de top. “Este pentru prima dată în istorie când oamenii pot avea acces la conținutul minții altor oameni. Trebuie să ne gândim foarte atent la modul în care vom aduce acest lucru în societate”, a spus Rafael Yuste, profesor de neuroștiințe la Universitatea Columbia din New York și organizator al grupului Morningside, format din oameni de știință și specialiști în etică, care propune astfel de standarde.

“Dacă poți înregistra activitatea creierului și chiar înlocui neuronii, poți, în principiu, să citești mintea oamenilor. Nu este science fiction. Facem asta cu succes pe animalele de laborator”, a spus Yuste în timpul unui panel online la Web Summit, o conferință tehnologică globală. Nevoia de neuro-drepturi va crește pe măsură ce evoluțiile tehnologice devin tot mai populare și mai comercializate, a completat el. 

Grupul spune că este necesară implementarea unui set de “neuro-drepturi fundamentale”, care ar trebui adăugat la Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată de Organizația Națiunilor Unite.

Potrivit lor, cinci drepturi ar proteja creierul împotriva abuzului cauzat de noile tehnologii – dreptul la identitate, dreptul la liber arbitru, dreptul la confidențialitate mentală, dreptul la acces egal la tehnologiile dezvoltate pentru îmbunătățirea creierului și dreptul la protecție împotriva prejudecății algoritmice.

Multe dintre aceste tehnologii au generat până acum aplicații în medicină, așa cum ar fi interfețele creier-computer care ajută pacienții să deplaseze membrele protetice sau să comunice după o leziune cerebrală. Dar aceste neurotehnologii vor fi disponibile din ce în ce mai mult în afara contextului medical, a spus John Krakauer, profesor de neurologie la Universitatea Johns Hopkins din Maryland.

Reuters notează că Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat proceduri de stimulare profundă a creierului – implantarea de electrozi în creier – pentru a trata o serie de tulburări, de la boala Parkinson la epilepsie. Unele companii private vând dispozitive care pot fi purtate pentru a monitoriza activitatea creierului, susținând că sunt capabile să urmărească stările de spirit și emoțiile.

În noiembrie, guvernul spaniol a propus noi reguli pentru reglementarea inteligenței artificiale care include dispoziții specifice pentru neuro-drepturi, a mai precizat Yuste.

Sursă: Reuters
Foto: Pexels/Anna Shvets

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday