Hackerii Darkside susțin că au obținut milioane de dolari de la companii, dar spun că vor acum să „facă lumea un loc mai bun”, donând parte din respectivele răscumpărări. Hackerii susțin că vizează cu atacurile ransomware doar companiile mari, profitabile. Metoda presupune spargerea serverelor unei companii, iar apoi criptarea unor fișiere esențiale (așa cum ar fi datele de salarii sau evidențele care nu pot fi recuperate). Ulterior, hackerii cer o răscumpărare pentru decriptarea datelor, plătită în monedă virtuală.

Într-o postare care circulă pe dark web, citată de BBC, gruparea a publicat chitanțe pentru donații de 10 mii de dolari (în Bitcoin) către două organizații caritabile. Una dintre organizații, Children International, spune că nu va păstra banii, iar cealaltă, The Water Project nu a oferit deocamdată declarații. „Indiferent de cât de rea crezi că este munca noastră, suntem încântați să știm că am contribuit la schimbarea vieții cuiva. Astăzi am trimis primele donații”, a arătat gruparea de hackeri.

Un analist al companiei de securitate cibernetică Emsisoft, a declarat că „indiferent de motivațiile lor, este cu siguranță un pas foarte neobișnuit și este, din câte știu eu, prima dată când un grup de ransomware a donat o parte din pradă către organizații caritabile”.

Grupul de hackeri Darkside este relativ nou, dar analiștii pieței de criptomonede confirmă faptul că aceștia obțin în mod activ sume de bani de la victime. Există, de asemenea, dovezi că ar putea avea legături cu alte grupuri de hackeri responsabile de atacuri ample asupra companiilor, inclusiv Travelex, care a fost blocat printr-un sistem ransomware în ianuarie.

Donațiile au fost realizate printr-un serviciu din SUA numit The Giving Block, care este utilizat de 67 de organizații non-profit diferite din întreaga lume, inclusiv Save The Children, Rainforest Foundation și She’s The First. Reprezentanții serviciului susțin că nu știau că banii provin de la hackeri, și că „lucrează pentru a afla dacă banii provin într-adevăr din activități ilegale”.

Totuși, BBC arată că în momentul în care a vrut să facă o donație anonimă, ca experiment, nu a trebuit să ofere nicio informație privind identitatea. „Permițând donații anonime din surse potențial ilicite, deschizi calea către spălarea banilor”, spun experții.

Sursă: BBC

Sursă foto: Eduard Muzhevskyi/ Science Photo Library

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday