“La fiecare două zile și jumătate, un miliard de euro intră în «buzunarele lui Putin». Acest lucru este extrem de util pentru el, permițându-i să continue să-și mențină sistemul în funcțiune, să continue să finanțeze războiul, a declarat pentru BBC Andrei Illarionov, fostul consilier pe probleme economice al lui Putin între 2000 și 2005.

A adăugat că președintele Rusiei este “liniștit de un flux constant al veniturilor din exporturile de energie, care îi permitea să continue războiul și nu a luat în serios amenințările altor țări de a reduce consumul de energie. Astfel, în ciuda încercării de a reduce dependența de sursele ruse, Europa continuă să cumpere petrol și gaze.

Illarionov a mai spus că dacă țările occidentale vor implementa un embargo real asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia, atunci aș paria că într-o lună sau două, operațiunile militare ruse în Ucraina vor fi oprite. El a adăugat: Este unul dintre instrumentele foarte eficiente aflate încă în posesia țărilor occidentale (…). Odată ce acest flux valutar va fi întrerupt, Putin va trebui să-și regândească politicile pentru că nu va avea prea multe resurse pentru a finanța o agresiune ulterioară”.

Săptămânile trecute, Statele Unite au anunțat că nu vor mai cumpăra petrol din Rusia, în timp ce UE s-a limitat până acum la cărbune. Astăzi, miniștrii de externe al celor 27 de state membre s-au reunit pentru a analiza un al șaselea val de sancțiuni, despre care presa internațională a scris că ar putea viza și importurile de petrol.

Despre Vladinir Putin, Illarionov a declarat căambițiile sale teritoriale, imperialiste, sunt mult mai importante decât orice altceva, inclusiv mijloacele de trai ale populației ruse și situația financiară din țară…chiar și situația financiară a guvernului său. Potrivit Băncii Mondiale, aproape 20 de milioane de ruși trăiesc în sărăcie.

Fostul consilier al președintelui Putin a mai spus că schimbarea guvernului este inevitabilămai devreme sau mai târziu. Este absolut imposibil să avem un viitor pozitiv pentru Rusia, cu actualul regim politic. (…) Sub Putin nu există nicio posibilitate ca această țară să fie reintegrată în relațiile internaționale, în economia mondială”.

Experții estimează că economia Rusiei va scădea cu până la 15% în acest an, după ce națiunile occidentale au impus sancțiuni ample și companiile au fost retrase din țară în urma invaziei Ucrainei. Illarionov a prezis că Rusia va fi ferită de o “devastare economică completă” datorită puterii sale în ceea ce privește exporturile, în special cele de energie.

Exporturile reprezintă mai mult de un sfert din economia Rusiei, care exportă masiv petrol, gaze, metale prețioase și cereale. Agenția Internațională pentru Energie estimează că 45% din importurile de gaze ale UE vin din Rusia, iar cea mai mare parte a petrolului de care are nevoie blocul comunitar provine, de asemenea, din Rusia.

Săptămâna trecută, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că un miliard de [euro] este ceea ce îi plătim lui Putin pe zi pentru energia pe care ne-o furnizează”.

Țările UE s-au angajat să renunțe la energia rusă, iar SUA au promis că vor exporta mai mult gaz natural lichefiat către membrii blocului. Cu toate acestea, prețurile ridicate la petrol și gaze naturale înseamnă că veniturile Rusiei din exporturile de energie ar putea crește cu mai mult de o treime în 2022, comparativ cu 2021, potrivit estimărilor făcute la începutul lunii de Bloomberg Economics.

Surse alternative: BBC, Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday