Distrugătorul USS Ralph Johnson a intrat în apele revendicate de China imediat ce Departamentul de Stat a respins oficial pretențiile Chinei asupra Insulelor Spratly, din Marea Chinei de Sud. Peste 700 la număr, aceste recife formează o zonă bogată în diferite zăcăminte,  dar care este foarte importantă și pentru tranzitul inernațional de mărfuri, fiind revendiacate și de Taiwan, Vietnam și Filipine.

US Navy a precizat într-un comunicat că Această operațiune de libertate de navigație a confirmat drepturile recunoscute internațional și încălcate prin provocări și restricții care amenință libertățile de navigație și de comerț

China a construit avanposturi militare în insulele Paracel și Spratly, în ciuda hotărârii din 2016. Pe lângă operațiunile marinei americane, forțele aeriene trimit în mod regulat bombardiere pentru zboruri de survol în regiune. Recent administrația americană a acuzat China că profită de faptul că atenția internațională este concentrată pe epidemia de coronavirus pentru a-și constrânge vecinii să-i accepte pretențiile ilegitime.

Surse alternative: Business Insider, United States Pacific Fleet, Reuters.