Grupul francez Engie trebuie să plătească retroactiv taixe de 120 de milioane de euro după ce autoritățile europene au stabilit că nu a plătit taxe pentru aproape întreg profitul realizat timp de 10 ani.

Comisia Europeană a constatat că Luxemburg a permis ca două companii din grupul Engie să evite să plătească impozite pe aproape toate profiturile lor timp de zece ani. Acest lucru este ilegal în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, deoarece îi conferă lui Engie un avantaj necuvenit.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: “Luxemburgul a acordat companiei Engie taxe fiscale ilegale, iar hotărârile sale fiscale au aprobat două structuri de finanțare complexe instituite de Engie, care tratează aceeași tranzacție într-o manieră incoerentă, ceea ce a dus la reducerea artificială a impozitului fiscal al societatii, motiv pentru care Engie a platit o taxă de impozitare efectivă de 0,3% pentru anumite profituri în Luxemburg timp de aproximativ un deceniu.

În urma unei investigații aprofundate lansate în septembrie 2016, Comisia a concluzionat că două seturi de hotărâri fiscale emise de Luxemburg au redus în mod artificial sarcina fiscală a Angie în Luxemburg timp de aproximativ un deceniu, fără o justificare valabilă.

Comisia a concluzionat că tratamentul fiscal al Luxemburgului privind aceste structuri de finanțare nu reflectă realitatea economică.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday