Compania Microsoft atrage atenția că atacul cibernetic are potențialul de a face inoperabilă orice structură informatică a guvernului ucrainean: Virusul (malware), deși seamănă cu un ransomware (virus ce restricționează accesul la anumite date și le deblochează în schimbul unei răscumpărări), nu are inclus un mecanism de recuperare a răscumpărării. Vizează să distrugă şi să facă inoperabile site-urile vizate, nu să obțină răscumpărare”, a transmis Microsoft.

Compania mai crede că atacul a vizat mai multe entități decât credea la început și precizează că a descoperit deja urme ale acestuia pe zeci de sisteme ce aparțin guvernului, însă atrage atenția că numărul ar putea crește și va fi cunoscut abia pe parcursul următoarelor zile.

“Toate dovezile indică faptul că Rusia s-a aflat în spatele atacului cibernetic. Este o manifestare a războiuluii hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei din 2014”, a transmis ministerul ucrainean al Digitalizării, duminică. Ministerul i-a îndemnat pe ucraineni să nu intre în panică, precizând că informațiile lor personale sunt protejate. Scopul atacului, a adăugat ministerul, “nu este doar de a intimida societatea, ci și de a destabiliza situația din Ucraina, oprind activitatea sectorului public și zdrobind încrederea ucrainenilor în autorități”.

Kremlinul a respins afirmațiile și a spus că nu există nicio dovadă că Rusia se află în spatele atacului: “Nu avem nimic de-a face cu asta. Rusia nu este implicată în aceste atacuri cibernetice. Ucrainenii dau vina pe Rusia, chiar și când vremea este urâtă în țara lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, pentru CNN.

Reamintim, vineri, site-urile ministerelor de Externe, Agriculturii și Educației din Ucraina au fost blocate, pe unele apărând mesaje de amenințare în rusă, poloneză și ucraineană: “Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost publicate. Tot ce aveți pe computere va fi șters și nu va mai putea fi recuperat. Temeți-vă și așteptați-vă la ce este mai rău!”. Incidentul a avut loc a doua zi după întâlnirea de la Viena, din cadrul OSCE, ultima din această săptămână dintre SUA, aliații săi și Rusia, marcată ca fiind un eșec.

Surse alternative: Microsoft, The Guardian

Foto: Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday