Ucrainenii au scanat până acum sute de repere, situri culturale și monumente, folosind aplicația Polycam pentru smartphone, explică CNN în reportaj. Soft-ul generează un model 3D detaliat al fiecărui obiect studiat, care este apoi salvat într-o arhivă digitală.

Aplicația a fost lansată în aprilie, odată cu proiectul Backup Ukraine, la inițiativa mai multor agenții culturale și în parteneriat cu Comisia Națională Daneză din cadrul UNESCO. Inițiatorii afirmă că, datorită calității extrem de înalte, arhivele pot fi apoi transpuse în format fizic pentru a servi în scopuri educaționale sau pot servi drept reper pentru reconstruirea artefactelor distruse.

Agențiile implicate au făcut apel către managerii de proiecte locale, iar 150 de persoane s-au alăturat ca voluntari, scanând până la zece piese de patrimoniu relevante din punct de vedere cultural pe zi. De la lansare, în luna aprilie, peste 6.000 de cetățeni ai Ucrainei au descărcat Polycam.

Am creat un sistem fără precedent, pe care oamenii îl pot folosi în viitor, pe măsură ce conflictul se dezvoltă. Unul dintre lucrurile mai uimitoare este că oamenii scanează acum monumente, statui și sculpturi, dar și mici aspecte ale vieții fiecăruia – lucruri pe care le dețin și le prețuiesc”, a declarat Iain Thomas, unul dintre creatorii proiectului.

Ministerul ucrainean al Culturii a documentat până acum 267 de crime de război comise de Armata Rusiei împotriva patrimoniului cultural până la 27 mai, inclusiv distrugerea a 29 de muzee, 133 de biserici, 66 de teatre și biblioteci și a unui cimitir evreiesc vechi de un secol.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday