Ministrul Justiției a anunțat că până la sfârșitul zilei va comunica dacă demisionează din funcție sau nu, după ce Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic și l-a propus pe Eugen Nicolicea în locul său.

„Doamna prim-ministru nu poate să ceară demisia, că a cere este la modul imperativ, ori demisia este o decizie personală. Dar voința dânsei am văzut-o în sensul de a pune capăt acestui interimat, adică similară unei cereri de demisie. Am asigurat-o că astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului îi voi da răspunsul, dacă îi trimit în scris cu nume și prenume demisia sau rămânem pe varianta punerii în aplicare a solicitării de revocare”, a declarat Tudorel Toader după întâlnirea cu Viorica Dăncilă.

„Dacă veți avea rezistența și rămâneți aici la final de program, vă voi comunica sau, dacă nu, v-ați obișnuit – prin mijloacele de comunicare. Vă voi comunica decizia pe care am luat-o și, repet, juridic nu poți să îi ceri cuiva demisia” a mai  adăugat Tudorel Toader.

Principalele declarații ale lui Tudorel Toader:

Spuneam dimineață că aseară a rămas să ne revedem la 09:30 și să discutăm despre variantele de încetare a mandatului. Mi-a confirmat faptul că aseară după ce am făcut eu enunțul acela a dat drumul la adresele către președinte, deci undeva spre ora 21. Discuția care a existat a fost absolut corectă, în limitele în care eu știam și dânsa mi-a confirmat astăzi.

A evocat ceea ce vă spuneam și de bună seamă așa este, nevoia de asigurare a continuității activității la minister. Eu v-am spus că nu pot închide, orice funcționar, nu poate închide biroul.

Prin urmare, prima concluzie – voi rămâne la minister cum v-am spus de „n” ori, până când în Monitorul Oficial apare numele și prenumele noului ministru. Îl voi aștepta, voi preda pe bază de proces verbal, îi voi preda sigiliul.

În al doilea rând, sunt două proceduri prin care se ajunge la acel moment. Procedura solicitării de revocare și procedura demisiei. Vă spuneam dimineață și vă repet: premierul este cel care face și care desface Guvernul, sigur, cu excepția moțiunii de cenzură.

Care e diferența? Punctul final e cel în care se publică în Monitorul Oficial numele și prenumele noului ministru. Se ajunge acolo pe două căi: pe calea cererii de revocare sau a demisiei.

Problema este pe ce cale se ajunge mai repede sau mai sigur. Aici apare raportul dintre cei doi poli: jumătatea care este la președinte și jumătatea care este la primul ministru. Sigure sunt amândouă. Avem decizii ale CCR care spun că premierul este titularul acestei decizii.

Concluzionând, am luat act de decizia doamnei prim-ministru de a trimite la Cotroceni cererea de revocare, o decizie pe care prin lege ești obligat să o respecți și sigur o voi respecta. Doamna prim-ministru mi-a cerut să iau în calcul și varianta demisiei, este mai sigură, trece termenul și președintele trebuie să ia act de decizie.

Doamna prim-ministru nu poate să ceară demisia, că a cere este la modul imperativ, ori demisia este o decizie personală. Dar voința dânsei am văzut-o în sensul de a pune capăt acestui interimat, adică similară unei cereri de demisie. Am asigurat-o că astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului îi voi da răspunsul, dacă îi trimit în scris cu nume și prenume demisia sau rămânem pe varianta punerii în aplicare a solicitării de revocare.

Dacă veți avea rezistența și rămâneți aici la final de program, vă voi comunica sau, dacă nu, v-ați obișnuit – prin mijloacele de comunicare. Vă voi comunica decizia pe care am luat-o și, repet, juridic nu poți să îi ceri cuiva demisia.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday