Cele trei coronavirusuri au fost găsite în urmă analizei unor mostre de sânge, salivă și excremente de la 645 de lilieci din nordul Laosului, aproape de granița sud-estică a Chinei. Dintre toate mostrele, au fost identificate trei tipuri de coronavirus care sunt apropiate de SARS-Cov-2. Una dintre probe, numită BANAL-52, are cel mai mare grad de similitudine cu tulpina originală, care a apărut în provincia Wuhan din China, aflată la o distanță de 1500 de kilometri de Laos.

Deși mare, totuși gradul de similitudine de 96.8% indică faptul că aceste virusuri, deși au multe în comun cu SARS-Cov-2, ele sunt despărțite de cel puțin zece ani de evoluție separată și, spun cercetătorii, de trecerea prin cel puțin încă o specie de animal în cazul SARS-Cov-2.

O altă tulpină, numită BANAL-236, reprezintă o altă premieră – este primul coronavirus non-uman care are proteina spike aproape identică cu tulpina inițială a SARS-Cov-2. Cercetătorii au verificat dacă acest virus poate infecta celulele umane și dacă se poate înmulți în celule de laborator provenite de la maimuțe. Răspunsul a fost pozitiv, dar viteza de răspândire este mult mai mică decât la SARS-Cov-2. Tulpinile de virus descoperite până acum la alte animale aveau proteina S foarte diferită, fiind incapabile de a trece direct la om. La rândul său, SARS-Cov-2 este incapabil de a infecta lilieci, aceste situații sugerând puternic și ipoteza existenței unui alt mamifer pe lanțul mutației unui coronavirus de la lilieci la coronavirusul uman SARS-Cov-2. 

Aceste noi descoperiri reprezintă progrese importante în înțelegerea provenienței coronavirusului, chiar dacă respectivele virusuri sunt încă îndepărtate de tulpina umană care a produs Pandemia Covid, atât temporal, cât și spațial. Totuși, ele nu prezintă o imagine completă, existând încă verigi lipsă în evoluția coronavirusului. Mai îngrijorător este faptul că aceste noi coronavirusuri descoperite la lilieci ar putea face și ele trecerea la om în viitor, direct sau indirect, reprezentând potențiale surse ale unor noi epidemii.

Sursa: Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday