Din 40 de miliarde de dolari, valoarea totală a tranzacției, Nvidia a plătit jumătate în acțiuni comune, astfel că japonezii de la SoftBank rămân și ei acționari. Vânzarea este considerată a fi cea mai mare de pe piața microprocesoarelor.

Arm Holding este furnizor mondial de microprocesoare pentru smartphone-uri și are în portofoliu clienți precum Intel, Samsung sau Apple, dar oferă servicii și către industriile militare. Nvidia este unul din marii jucători pe piața chipurilor pentru calculatoare, fiind cunoscută pentru plăcile sale video dedicate, capabile să efectueze operațiuni complexe. 

Vânzarea firmei britanice face parte din strategia de tranzacționare a japonezilor de la SoftBank, care au cumpărat-o în 2016. În urma anunțului, acțiunile SoftBank au crescut cu 10% pe bursa japoneză, cea mai mare creștere de o zi, din martie.

Această tranzacție este atent urmărite de guvernul britanic, care a impus o politică protecționistă. Încă de la achiziția din 2016 către japonezi, autoritățile au impus obligația păstrării locurilor de muncă și a sediilor din Regat. Pentru că Arm Holding oferă servicii și armatei, tranzacția este analizată și sub aspectele referitoare la securitatea națională.

Jensen Huang, fondatorul Nvidia, a precizat că va respecta această politică: „Din contră, chiar vom extinde această facilitate și vom construi un centru de cercetare pentru inteligența artificială, unde vom face cercetări în domeniul sănătății, roboticii sau mașinilor autonome”.

Vânzarea Arm în 2016, imediat după referendumul pentru Brexit, a stârnit revoltă chiar în rândul fondatorilor companiei, care au acuzat executivul că permite „vânzarea perlei coroanei britanice din sectorul tehnologic”.

Surse: Financial Times, Market Watch

Foto: Louis Reed/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday