Tot ce se știe, oficial, despre Coronavirus, până acum

Virusul care cauzează boala coronavirusului 2019 (COVID-19) poate rămâne activ timp de la câteva ore până la câteva zile, în aerosoli (picături transmise prin aer) și pe suprafețe, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la National Institutes of Health, CDC, UCLA și Universitatea Princeton. Oamenii de știință au descoperit că sindromul respirator acut sever Coronavirus 2 (SARS-CoV-2, sau COVID 19) a fost detectabil în aerosoli până la trei ore, până la patru ore pe obiecte din cupru, până la 24 de ore pe carton și până la două-trei zile pe plastic și oțel inoxidabil. Rezultatele oferă informații cheie despre stabilitatea SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19 și sugerează că oamenii pot dobândi virusul fie prin picături din aer, fie prin atingerea obiectelor contaminate.

Oamenii de știință NIH, de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase din Montana, Rocky Mountain Laboratories, au comparat modul în care diferitele medii afectează SARS-CoV-2 și SARS-CoV-1 (care a provocat SARS, în 2002).

SARS-CoV-1, ca și succesorul său (COVID 19) care circulă acum pe tot globul, a apărut din China și a infectat peste 8.000 de persoane în 2002 și 2003. SARS-CoV-1 a fost eradicat prin urmărirea intensivă a persoanelor contaminate și a celor cu care au intrat în contact, precum și prin măsuri de izolare a cazurilor. Nu au mai fost detectate alte cazuri din 2004. SARS-CoV-1 este coronavirusul uman cel mai asemănător cu SARS-CoV-2 (COVID 19). În studiul de stabilitate, cele două virusuri s-au comportat similar, ceea ce, din păcate, nu explică de ce COVID-19 a devenit o epidemie mult mai mare decât SARS.

Studiul NIH a încercat să imite virusul transmis de la o persoană infectată (prin tuse sau prin atingerea unor obiecte) pe suprafețele de zi cu zi dintr-un spațiu de locuit sau dintr-un spital. Apoi, oamenii de știință au investigat cât timp virusul a rămas activ pe aceste suprafețe.

Observații suplimentare:

1. Dacă viabilitatea celor două coronavirusuri este similară, de ce COVID are un grad mai mare de contaminare? Dovezile imediate sugerează că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 (COVID 19) ar putea răspândi virusul fără să știe, înainte de a apariția simptomelor. Aceasta ar face ca măsurile de combatere a bolii care să fie eficiente împotriva SARS-CoV-1 să fie mai puțin eficiente împotriva succesorului său.

2. Spre deosebire de SARS-CoV-1, majoritatea cazurilor secundare de transmitere a virusului SARS-CoV-2 par să apară în comunități, mai des decât în spitale sau cabinete medicale. Cu toate acestea, așezămintele medicale sunt, de asemenea, vulnerabile la introducerea și răspândirea SARS-CoV-2, iar stabilitatea SARS-CoV-2 în aerosoli (picături transmise prin aer) și pe suprafețe, contribuie probabil și la transmiterea virusului în mediul sanitar.

Rezultatele confirmă îndrumările oferite de profesioniștii din domeniul sănătății publice de a utiliza măsuri de precauție similare cu cele pentru gripă și alte virusuri respiratorii pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2:

  • Evitați contactul strâns cu persoanele bolnave;
  • Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura;
  • Rămâneți acasă, mai ales dacă dați semne de gripă;
  • Strănutați și tușiți întotdeauna într-un șervețel, apoi aruncați imediat șervețelul;
  • Curățați și dezinfectați obiectele și suprafețele atinse frecvent utilizând un spray de curățare.

Articolul disponibil – N van Doremalen, et al. Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1. The New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056/NEJMc2004973 (2020).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday