Selecția a fost făcută de criticul Nicholas Barber pentru BBC Culture și include filme care se vor lansa pe parcursul ultimei luni din an.

Ma Rainey’s Black Bottom – pe Netflix din 18 decembrie

Film biografic despre cântăreața de culoare Ma Rainey, cunoscută drept ”Mama Blues-ului”. Acțiunea se petrece în 1927, iar artista se află la Chicago și urmează să înregistreze un nou album. Situația lui Ma se schimbă când întâlnește un trompetist cu ambiții personale și un impresar alb care o va exploata.

Pelicula se inspiră din piesa de teatru cu același nume a lui August Wilson, care prezintă viața afro-americanilor de la începutul secolului XX, abordând subiecte legate de rasă, religie, trecut istoric și muzică. Rolul principal este jucat de Viola Davies. Este și ultimul film în care a jucat Chadwick Boseman (din ”Black Panther”), înainte să moară de cancer.

Promising Young Woman – se lansează de Crăciun în SUA și Canada

Încadrat în genul ”comediilor negre”, filmul spune povestea lui Cassie (Carey Mulligan), care renunță la facultatea de medicină, după ce își dă seama că a fost abuzată în același loc, în urmă cu zece ani. În schimb, merge prin baruri, se preface că se îmbată și pleacă cu diverși bărbați pe care se răzbună, pentru trauma din copilărie.

Another Round / Druk – se lansează pe 18 decembrie în SUA

Lungmetraj este deja considerat favorit să obțină nominalizarea la Oscar, la categoria ”Cel mai bun film”. Mads Mikkelsen este un profesor trecut de 40 de ani, care nu reușește să își mulțumească nici familia, nici elevii. Împreună cu trei prieteni, decid să testeze o teorie potrivit căreia adulții sunt mai motivați și mai creativi, dacă se află în permanență sub influența alcoolului.

The Midnight Sky – pe Netflix din 23 decembrie

Acțiunea se petrece într-un viitor post-apocaliptic. Augustin (George Clooney), om de știință la un observator arctic, are misiunea de a contacta o navă spațială, pentru a-i avertiza pe astronauți să nu se mai întoarcă pe Pământul devastat. Însă trebuie să meargă zeci de kilometri, prin gheață și zăpadă, pentru a ajunge la singura antenă suficient de puternică încât să transmită semnalul.

The Prom – pe Netflix din 11 decembrie

În 2010, unei fete îi este interzis să participe la balul de absolvire, după ce se află că vrea să poarte un smoching bărbătesc și să fie ”partenerul” iubitei sale. În final, povestea sa ajunge musical de Broadway. Trei tineri sunt aleși să joace rolurile principale și încearcă să ajungă cunoscuți.

News of the World – din 25 decembrie, în cinematografele din SUA și Canada și pe Netflix

Pelicula este ”un western epic” care spune povestea unui soldat rămas văduv în urma Războiului Civil, care acum este însărcinat cu transmiterea veștilor dintr-o localitate în alta. La un moment dat, protagonistul (interpretat de Tom Hanks) găsește o fetiță de zece ani care fusese furată de un trib de indieni de la familia sa. Decide să o reunescă cu părinții, așa că pleacă împreună în Texas. 

Soul – apare de Crăciun pe Netflix

Este prima animație Pixar care are ca erou un personaj afro-american. Un profesor de muzică (dublat în engleză de Jamie Foxx) visează să dea lovitura ca pianist de jazz în New York. După o audiție, cade într-o groapă de canal și ajunge într-o altă dimensiune, unde spiritelor umane le sunt atribuite personalități. Iar întâmplările devin tot mai suprarealiste.

David Byrne’s American Utopia – se lansează pe 14 decembrie în Marea Britanie

American Utopia documentează spectacolul de pe Broadway produs de Byrne în 2019. În intensitate, spectacolul poate fi ușor comparat cu un concert rock, dar cu influențe de stand-up comedy, recital de dans de avangardă, miting politic, curs de psihologie și ale unei slujbe religioase.

Wonder Woman 1984 – se lansează pe 16 decembrie în Marea Britanie și apare de Crăciun pe Netflix

Lungmetrajul apare un an mai târziu decât termenul inițial, după ce filmările au fost întârziate de pandemia de coronavirus. Este singurul film blockbuster cu supereroi de anul acesta. Rolul principal este jucat de Gal Gadot, care se luptă cu ”Ghepardul” jucat de Kristen Wiig. Filmul nu este o continuare a celui anterior.

Nomadland – apare pe 4 decembrie în SUA și Canada

Ferm rămâne văduvă, iar pentru că nu mai are bani, pleacă să locuiască într-o camionetă în deșertul Nevada. Acolo găsește o comunitate de bătrâni, nevoiți să se gospodărească împreună. Aproape toți membri acestei comunități sunt interpretați de persoane care chiar duc acest tip de viață.

Wolfwalkers – apare pe Apple TV+ pe 11 decembrie

Este considerat de autorul selecției ”cea mai bună animație a anului”. La jumătatea secolului al XVII-lea, soldații englezi încearcă să îmblânzească pădurile din împrejurimile Kilkenny. Fetița unuia dintre vânători află că în pădure nu sunt doar animale sălbatice, ci și ”wolfwalkers”, care se transformă pe timpul nopții în lupi. Fata se împrietenește pe parcurs cu creaturile.

Mank – apare pe Netflix pe 4 decembrie

Mankiewicz (Gary Oldman) se recuperează după un accident de mașină, dar trebuie să lucreze la scenariul unui film, bazat pe relația lui William Randolph Hearst, un magnat al ziarelor, și iubita lui actriță Marion Davies. ”Este o evocare alb-negru a Hollywood-ului politizat din anii 30, regizată de David Fincher”.

Sursa alternativă: BBC.

Sursa foto: freestock//Unsplash.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday