Publicația americană a obținut în avans un set de documente ce urmează să fie publicate de principala comisie de investigație a Camerei Reprezentanților din SUA și care dezvăluie faptul că directorii marilor companii petroliere globale resping posibilitatea ca energia verde să înlocuiască în viitorul apropiat combustibilii fosili, dar în același timp lucrează pentru a obține stimulentele fiscale oferite de guvernul SUA în vederea finanțării proiectelor de captare a emisiilor de dioxid de carbon. 

Documentele – care conțin în mare parte mesaje transmise prin e-mail între oficialii companiilor petroliere – descriu eforturile firmei ExxonMobil de a convinge marile firme industriale și giganții din industria petrolului să co-sponsorizeze un proiect “mamut” de captare a carbonului în Texas. De asemenea, oficialii unei alte companii (nenumite) vorbesc despre ipoteza ca marile firme petroliere BP, Shell și TotalEnergies să-și fi vândut proprietățile bogate în petrol din Canada altor investitori interesați, cu scopul de a afișa interes în tranziția către energia verde, fără o dorință ca această tranziție să existe propriu-zis.

Marile companii din industria petrolului au fost criticate pentru faptul că și-au vândut proprietățile bogate în țiței către întreprinderi mai mici cu intenția ascunsă de a pasa astfel răspunderea privind emisiile de dioxid de carbon. Oamenii de știință avertizează că lumea trebuie să treacă rapid de la combustibilii fosili la energia regenerabilă pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, deja vizibile. 

Concret, Comisia pentru Supraveghere și Reformă afirmă în investigația demarată în urmă cu aproximativ un an faptul că industria petrolieră induce în eroare publicul prin promovarea unui angajament pentru tranziția către energia verde, chiar dacă acestea continuă să investească în mod disproporționat în combustibilii fosili. Într-un raport anterior, publicat pe 14 septembrie, comisia americană a acuzat companiile petroliere de înșelăciune în formă continuată.

Comisia a cerut fiecărei companii cercetate, printre care ExxonMobil, Chevron și Shell, alături de Institutul American de Petrol, să furnizeze rapid până la 30 de documente relevante investigației. 

Sursa: The Washington Post

Sursa Foto: Aleksandr Gerasimov / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday