În raportul transmis Organizației Națiunilor Unite, analizat de The Guardian, Christian Schmidt, Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina, a afirmat că dacă separatiștii sârbi reușesc să își ducă la bun sfârșit demersul de a-și reînființa propria armată, împărțind forțele armate naționale în două, va fi nevoie ca în regiune să fie retrimise trupe pentru menținerea păcii, astfel încât situația să nu evolueze într-un nou război. 

Menținerea păcii în prezent este în responsabilitatea forțelor UE (Eufor), care numără 700 de militari. NATO are o prezență formală și un sediu în Sarajevo. Bosnia este împărțită în două regiuni în mare parte autonome: Republica Srpska (RS) dominată de sârbi şi Federaţia Bosniei şi Herţegovina (FBiH).

Recent, Milorad Dodik, președintele RS (jumătatea sârbă a Bosniei) a amenințat că se va retrage din toate instituțiile la nivel de stat, inclusiv din armata națională construită cu ajutorul internațional din ultimul sfert de secol, și va reconstrui o forță sârbă. Luna trecută, liderul a anunțat că va forța armata Bosniei să se retragă din Republica Srpska, iar în cazul în care Vestul va încerca să intervină, “aliații” săi i-au promis susținerea cauzei sârbești, o referință probabil la Serbia sau Rusia, conform The Guardian. 

Christian Schmidt a spus că un conflict între cele armate ale celor două părți ale Bosniei este posibilă. Avertismentele Înaltului Reprezentant au fost transmise către ONU cu doar câteva zile înainte ca Organizația să decidă reînnoirea mandatului de menținere a păcii în Bosnia de către NATO și Eufor. Votul va avea loc în această săptămână, dar Moscova a amenințat că va bloca rezoluția deoarece nu recunoaște autoritatea lui Schmidt. 

Sursa: The Guardian 

Foto: Mark Milstein | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday