Președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care prevede prelungirea termenului de valabilitate al pașapoartelor. Inițial, propunerea Executivului era ca termenul să fie prelungit de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de 25 de ani, dar, ulterior, parlamentarii au modificat proiectul, astfel încât valabilitatea de 10 ani să fie aplicată începând cu vârsta de 18 ani. Astfel, va fi evitată aglomerația la ghișee.

”Vârsta de 18 ani este o prevedere uzuală în multe state ale Uniunii Europene”, au declarat deputații.

Pentru copiii în vârstă de până la 12 ani, pașaportul va avea o valabilitate de 3 ani. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, valabilitatea va fi de 5 ani, iar pentru cei de peste 18 ani, termenul stabilit este de 10 ani.

”În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată, ceea ce a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să-și facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic”, au adăugat guvernanții.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday