Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reacționat, într-o emisiune la Digi 24, la declarația lui Călin Popescu Tăriceanu, care spunea că, în urma unei discuții cu premierul Dăncilă, a fost luată decizia ca taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic să fie eliminată: „Această ordonanță se adresează mai multor domenii. O discuție este foarte binevenită, dacă se va modifica ceva se va vedea într-una din ședințele de Guvern, dacă va fi cazul.”
Alte declarații ale lui Teodorovici:
„Nu e vorba că sunt eu sau nu de acord. Este un subiect care va trebui să fie discutat în coaliție și desigur în Guvern și apoi vedem care este decizia finală. Discuțiile sunt foarte binevenite, și înainte, și după. Nimeni nu pornește de la o idee preconcepută în a fi schimbat sau nu ceva, sunt deschis la orice fel de discuție. Nu plecăm de la ideea de a modifica din start ceva sau de a nu modifica.
În cazul în care o astfel de taxă s-ar elimina, ar fi efectul exact invers, pentru că știți foarte bine – am spus de la început că nu punem o astfel de prevedere pentru a aduce la buget astfel de venituri. Taxa pe lăcomie în cazul băncilor are în buget o sumă egală cu 0, nu am anticipat nimic la buget. Jocurile de noroc, de exemplu. Acolo este estimată o sumă, dar o sumă mică. În zona de energie, comunicații sau bancară – aici nu vor fi influențe legate de buget.”
Despre criticile Băncii Centrale Europene, care a arătat că lipsa consultării în legătură cu taxa pe activele bancare „e un caz de nerespectare a obligației de a ne consulta cu privire la asemenea legi”, Teodorovici a spus:
„Am fost la Bruxelles la întâlnirea Consiliului miniștrilor de Finanțe pe care România o organizează lunar timp de șase luni. La acea întâlnire, unul dintre invitații permanenți este reprezentantul Băncii Centrale Europene, ieri a fost chiar vicepreședintele. Nu a menționat nici în cadru oficial, nici neoficial vis-a-vis de o astfel de problemă.
Nimeni nu spune că nu trebuie să facă profit, dar până la finalul lunii februarie eu am toată speranța că lucrurile se vor schimba complet în bine față de cei care au împrumuturi în lei. Lucrurile nu stau în felul în care unii vor să le spună.
Discuțiile se vor purta plecând de la interesul românilor, nu al băncilor. Nimeni nu vrea să piardă băncile din profit. Dacă facem o analiză, o să vedeți că astăzi mecanismul nu este cel mai corect față de români. Scrisoarea există, o să am și eu un răspuns la această scrisoare. Sper ca nu foarte târziu să prezentăm și în public care au fost presiunile înainte de ca ordonanța să fie adoptată și după acel moment.”
Ministrul Finanțelor a arătat că a avut o discuție cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Dânsul mi-a spus că dialogul pe orice temă se poartă între cele două enități: Ministerul Finanțelor și BNR. Discuțiile pe lângă nu își au rostul, sunt neoficiale. Cele două instituții publice trebuie să colaboreze, să coopereze. Dacă vă uitați la mesajele pe care le-am dat întotdeauna, au fost clar în această direcție. Unii mi-au reproșat că nu sunt suficient de vehement.
Discutăm inclusiv această problemă a ROBOR-ului. Nu e vorba de independența Băncii Centrale, ci de instrumentul pe care nu-l poate folosi atât de eficient având această ordonanță în vigoare. Până pe 18 februarie vom avea pe masă o propunere sau două de modificare a acestui concept care este ROBOR. Ratele să fie mai mici, un mecanism transparent, nu exclud nicio posibilitate, dar nu vreau să spun mai multe pe acest subiect. Îmi doresc foarte mult să discutăm doar între noi acest lucru și să spunem pune în mod public concluzia.
Avem cele zece bănci care stabilesc, care sunt în această zonă de fixing. Am încercat să propun o modificare chiar și pentru Consiliul Concurenței, de a putea să investigheze într-o perioadă limitată, în șase luni, atunci când Guvernul are anumite elemente vis-a-vis de care are anumite suspiciuni. Consiliul Concurenței vrea să facă investigații undeva la trei ani, nu pot să aștept trei ani de zile pentru că românii suferă, eu nu pot ca și Guvern să acționez, nu am instrumentele pe baza cărora să acționez.”
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.