“Este crucial ca multinaționalele să plătească taxele corecte în locurile corecte”, a declarat ministrul britanic de Finanțe, la finalul întâlnirii. Obiectivul acordului este de a taxa multinaționalele în țările în care realizează profitul, nu doar unde sunt înregistrate. Printre cele mai importante companii care sunt vizate de această măsură se numără Amazon, Google, Facebook. Pe lângă desființarea paradisurilor fiscale, măsura urmărește și ca guvernele să primească miliarde de dolari cu care-și vor putea acoperi pierderile provocate de pandemie. Totodată, experții spun că această decizie poate pune capăt unei “competiții” între țări de atragere a marilor companii cu ajutorul taxelor mici.

“Ne vom coordona în așa fel încât aplicarea noilor reguli fiscale internaționale să fie făcută în paralel cu eliminarea tuturor impozitelor pe servicii digitale și a altor măsuri similare care au fost introduse recent pentru toate companiile”, transmit țările din G7 printr-un comunicat de presă.

Grupul G7 (SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie) nu poate stabili noul cadru fiscal, însă noua decizie va pune o presiune uriașă pe celelalte țări și poate sta la baza unui pact la nivel global la reuniunea G20 din iulie, conform BBC.

Surse alternative: Reuters, BBC, DW

Foto: Dilok Klaisataporn | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday