Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, într-o emisiune la Digi 24, că nu are în vedere niciun fel de schimbare în lista miniștrilor susținuți de partidul pe care îl conduce și că luni PSD va avea o ședință de comitet executiv, în care vor avea loc discuții în acest sens.

Tăriceanu a subliniat faptul că este preocupat de aceste lucruri, dar că îl interesează mai degrabă subiectele „care sunt de resortul ALDE”: „Ieri am avut o discuție cu ministrul Finanțelor. Preocuparea noastră este axată pe două direcții. Atâta vreme cât există creștere economică și performanța economiei există, această creștere trebuie să se transfere și în ceea ce înseamnă putere de cumpărare.”

Principalele declarații ale președintelui ALDE:

Avem un program de guvernare, niște obiective pe care ni le-am asumat, care trebuie să se bazeze pe niște realități economice. Și la anul vom putea să ne permitem o serie de majorări de salarii și de pensii.

Trebuie să păstrăm un anumit raport între cheltuielile cu salariile, care în România reprezintă mai puțin decât în țările occidentale, și cheltuielile pentru investiții.

Ministrul de Finanțe mi-a spus că urmărește modul de derulare a investițiilor. Această știre nu are niciun fel de bază, la anul salariile și pensiile vor crește. Că vor crește cu 50%, cu 1%, nu pot să vă spun, intrăm într-un domeniu al speculațiilor. Crește PIB-ul consistent și cred că această premisă fiind îndeplinită ne putem duce la bun sfârșit premisele.

Ministrul mi-a spus că a găsit ușor soluții pentru a reduce cheltuielile pe anumite domenii, suprapuneri de activități și alte zone, mi-a zis că găsește ușor un miliard, două miliarde de unde să putem face economii. Nu există riscul, în acest moment, să depășim deficitul bugetar pe anul 2018.

De ce limitează BNR creditarea? Pentru ca economia să nu se supraîncălzească. Creditarea excesivă are impact asupra creșterii economice. BNR ori crește economia prea mult și încearcă să o frâneze, ori nu crește și atunci nu are rost să ia aceste măsuri.

Pentru o economie sănătoasă, e bine ca nivelul de îndatorare să fie cât mai scăzut și în România în 2017 a scăzut nivelul de îndatorare și probabil anul acesta va continua să scadă.

Prezența domnului Toader la Comisia de la Veneția a fost recent, săptămâna trecută și în urmă cu două săptămâni. Există, dacă vreți, diferite analize pe care le-aș putea face, dar eu nu sunt analist. Nu am putut să nu remarc că ministrul a subliniat că între propunerile avansate de minister și pentru care e responsabil și forma finală în care au fost adoptate legile e o diferență mare și că nu poate fi responsabil pentru modificările făcute de Parlament, față de proiectul inițial de lege.

Eu am primit astăzi raportul definitiv al Comisiei de la Veneția pe cele trei legi și mi-am consumat niște timp ca să citesc raportul. Scrie foarte clar că una dintre problemele față de care și-au arătat îngrijorarea – pensionarea magistraților – este în ordonanța 92 rezolvată parțial.

Recomandă ca Parlamentul să ia o soluție definitivă. Comisia nu se autosesizează, ea trebuie să fie sesizată de o instituție care reprezintă statul român.

Problema numirii și revocării procurorilor din funcții înalte și Comisia specială de investigare a magistraților nu sunt rezolvate prin OUG 92.

Am discutat și cu colegii mei, România trăiește într-un ansamblu de instituții/relații la nivel european. Comisia de la Veneția este un element cheie. România trebuie să arate întreaga disponibilitate de a lucra cu Comisia de la Veneția, astfel încât anumite neclarități să fie clarificate. Eu pledez pentru o relație cât mai bună cu Comisia, pentru o comunicare cât mai eficientă. Îngrijorările Comisiei de la Veneția trebuie clarificate.

Mi se pare grav că, Comisia de la Veneția evită complet să discute despre impactul și modul defectuos de funcționare al unor instituții. Nu vorbește despre cetățean, vorbește despre instituții, procurori, dar cred că dacă vorbim de democrație, de stat de drept, trebuie să ne focalizăm pe cetățean, pe drepturile lui.

Pentru mine stat de drept înseamnă o justiție independentă. Asta nu poate să însemne protocoale între procurori și judecători. Există protocoale între ÎCCJ, CSM și SRI. Pentru mine sunt un derapaj în domeniul statului de drept.

Nu vreau să scăpăm de MCV cu scopul de a ascunde mizeria sub preș. MCV nu a fost neapărat o condiție de aderare la UE, tratatul era semnat. Nu se pune problema ieșirii din UE.

Referitor la susținerea ministrului Justiției, Tăriceanu a răspuns: „Nu știu de unde a apărut această știre. Pe mine mă surprinde. Nu pot însă să fac chiar zi de zi declarații de susținere. Am făcut o declarație publică cu puțin timp în urmă, am spus fără echivoc că ministrul Toader se bucură de susținerea noastră, că are perfomanță, că a adus nivelul de prestanță sus, că a arătat pricepere serioasă. Nu știu de unde a apărut această informație și o dezmint categoric.”

Tăriceanu a confirmat că va participa miercuri la consultările de la Cotroceni, convocate de președintele Klaus Iohannis pe tema modificării legilor Justiției: „Mi-aş dori ca preşedintele să ne spună ce preocupări are, care sunt problemele pe care le vede şi ceea ce vă pot spune este că astăzi am lucrat cu colegii mei să ne conturăm un punct de vedere pe care-l vom prezenta preşedintelui.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday