Eugen Tomac a declarat la finalul negocierilor cu PNL că acestea au durat doar un minut. Liderul PMP a spus că urmează să decidă în partid dacă vor acorda un vot de învestitură guvernului PNL.

“Orban ne-a anunțat astăzi că guvernul va fi monocolor. Asta în condițiile în care săptămâna trecută ne-a promis că și parlamentarii PMP vor face parte din guvern. Nu-i nicio problemă, acum văd că alții din guvernul PSD anunță că susțin guvernul Orban. Tăriceanu, Kelemen și Ponta și-au impus voința. Noi mergem mai departe”.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, anunță în schimb după negocierile cu PNL că va cere în biroul executiv al ALDE acordarea unui vot favorabil învestiturii lui Ludovic Orban în fruntea viitorului guvern. Tăriceanu a menționat și că a căzut de acord cu Orban asupra a 12 condiții pe care ALDE le-a formulat. 

Principalele declarații ale lui Tăriceanu:

”A doua întâlnire oficială pe care am avut-o ne-a permis să finalizăm discuţiile pe documentul pe care l-am prezentat la întâlnirea precedentă, cu cele 12 condiţii şi cerinţe pe care noi le-am formulat. Am căzut de acord asupra tuturor.

Așa cum știți, am discutat și astăzi am finalizat, erau mici retușuri pe care ar fi trebuit să le facem. Împreună cu colegii mei ne vom prezenta în fața biroului executiv al ALDE, unde vom susține ca biroul să dea votul în favoarea învestiturii domnului Orban în fruntea viitorului guvern. 

Fie că este vorba de formula guvernului, fie că este vorba despre zona economică, unde am convenit asupra necesității înființării unui fond de investiții, ne dorim ca România să joace un rol important în peisajul economic al Europei.

Aceasta este propunerea pe care o facem și sigur că discuțiile de astăzi au fost necesare și clarificatoare pentru a putea cere acest lucru.

Nu votăm mergând pe ideea acordării unui cec alb, avem niște condiționalități. Vom avea și un acord scris, pe care o să-l semnăm împreună cu PNL.

S-a anunțat ieri reconstitirea grupului ALDE, dar în momentul de față sunt 25 de voturi certe.

În această fază, ieșirea din criza politică, având în vedere că acest guvern va avea o durată de viață mai scurtă, cred că cea mai bună formulă este aceasta a unui guvern monocolor.

Noi ne-am retras toți oamenii pe care i-am avut în vechiul guvern. Sigur că sunt anumite persoane care n-au înțeles că au fost numite politic, ar fi trebuit să se retragă. Nu știu ce o să facă mai departe, cum o să procedeze PNL-ul. Înțeleg că vor să meargă pe ideea unei depolitizări a administrației.

Principalul criteriu trebuie să fie cel de competență și nu angajarea pe alte criterii, cum ar fi rudenii și alte legături, care nu au la bază considerente de ordin profesional.

Există niște riscuri, fără îndoială, pentru că negocierile cu celealte partide nu s-au încheiat, deci prima negociere este cu noi. Nu știu ce poziții vor adopta celelalte partide. Va trebui în următoarele 2-3 zile, probabil până joi, când domnul Orban m-a anunțat că își dorește să depună lista Guvernului în Parlament. Dar sigur că riscuri există.

Această chestiune am rezolvat-o și în documentul pe care îl vom semna este scris negru pe alb că reformele sau modificările în justiție se vor face doar prin dezbatere în Parlament, și nu prin OUG.

Sigur că ordonanțele de urgență trebuie limitate ca număr și trebuie date în situații de urgență, dar cred că sunt anumite domenii în care e nevoie de acest lucru. Chiar a doua zi ar trebui dată o OUG cu modul de organizare al Guvernului, ca să vă dau și un exemplu.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday