Este probabil cel mai lung summit european din istorie. Proiectată inițial să dureze două zile, vineri și sâmbătă, întâlnirea s-a prelungit și duminică, până noaptea trâziu, dar fără a se ajunge la un acord. Între timp, moneda europeană a început să piardă teren în fața altor valute, pe fondul incertitudinilor asupra pachetului de recuperare economică.
Politico relatează că președintle francez a izbucnit atunci când premierul austriac, Sebastian Kurz, s-a ridicat de la masă pentru a vorbi la telefon: “Vedeți? Lui nici nu-i pasă! Nu ascută de nimeni, are o atitudine foarte rea! Îl interesează doar ce zice presa din țara lui și cu asta basta!”
Ulterior, Macron l-a acuzat pe olandezul Mark Rutte că a luat locul de obstrucționist lăsat gol prin plecarea britanicilor din UE: “O să ziceți că am înnebunit cu fondurile nerambursabile, ok, dar de data asta și Angela (Merkel) e de partea mea” a mai spus Macron.
Cea mai mare disputa se poartă pe mărimea acestor subvenții. Propuse inițial la un nivel de 500 de miliarde de euro, ele au întâlnit opoziția Austriei, Olandei, Suediei și Danemarcei (“The frugal four” – cei patru austeri, n.r.) care inistă că aceste sume nu trebuie să depășească 350 de miliarde de euro. După unele surse, o posibilă înțelegere nu va putea depăși 375 de miliarde de euro, bani lăsați la dispoziția statelor în următorii ani, cu libertatea de a alege ce domenii să stimuleze pentru depășirea impactului economic al pandemiei. Cu tot cu bugetul multianual al UE, sumele discutate la acest summit ajung la 1,85 de mii de miliarde de euro.
Discuțiile vor fi reluate în această după amiază.
Surse alternative: Reuters, Politico, Euronews
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.