Magdalena Andersson, prima femeie prim-ministru din istoria Suediei, a fost doar șapte ore prim-ministru.

Andersson a demisionat miercuri seara, când noii ei parteneri din Partidul Verzilor a anunțat că părăsește coaliția, în semn de protest față de votul din parlament pe buget. Parlamentarii au refuzat să susțină planurile de cheltuieli ale guvernului și, în schimb, au adoptat un buget elaborat de opoziția dominată de partidele de centru-dreapta. Imediat după aceea, Magdalena Andersson a demisionat. Cu câteva ore mai devreme, obținuse formarea unei coaliții majoritare, acceptând o concesie făcută stângii privind majorarea pensiilor.

Știrea în forma inițială.

Magdalena Andersson, care deține în prezent funcția de Ministru al Finanțelor, a fost învestită de Parlamentul de la Stockholm să conducă noul executiv. Aceasta a obținut, după mai multe runde de negocieri, susținerea Partidului Stângii, în schimbul majorării pensiilor. 

Conform constituției Suediei, premierul poate fi învestit dacă majoritatea parlamentarilor (175 din 349) nu votează împotriva sa. Andersson a obținut 117 voturi ”pentru” și 174 ”împotrivă”, în timp ce 57 de aleși s-au abținut de la vot. Social-democrații au 100 de locuri în parlament, iar Verzii, partenerii lor de guvernare, au 16. Cu sprijinul Partidului de Centru și Partidului Stângii, Andersson a reușit să obțină majoritatea necesară.

Astfel, la 100 de ani după ce femeile din Suedia au obținut dreptul la vot, social-democrata în vârstă de 54 de ani a devenit prima persoană de sex feminin care conduce țara. Îl succede astfel pe Stefan Lofven.

Fostă campioană la înot în orașul universitar Uppsala, Magdalena Anderssen și-a început cariera politică în 1996, când a devenit consilierul politic al prim-ministrului de la acea vreme, Goran Persson. În ultimii șapte ani, a fost Ministru al Finanțelor.

Andersson se confruntă deja cu dificultăți. Partidele de opoziție de dreapta au amenințat că vor respinge bugetul guvernului pentru anul viitor. Partidul de Centru, care a susținut-o pentru funcția de prim-ministru, spune că nu va sprijini un pachet de finanțare de la un guvern care “se îndreaptă prea mult spre stânga”.

Totuși, partidele de dreaptă din parlamentul suedez sunt divizate. Ulf Kristersson, șeful Partidului Moderat de opoziție – al doilea ca mărime din Suedia – a declarat în repetate rânduri că un guvern de centru-dreapta nu este fezabil, deoarece niciun partid principal nu dorește să coopereze cu al treilea partid suedez ca mărime, populiștii de dreapta, care are rădăcinile într-o mișcare neo-nazistă.

Surse: BBC, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday