“E chiar periculos să crezi că masca facială va schimba mersul epidemiei”, a declarat pentru Financial Times Anders Tegnell, epidemiologul șef, de care se leagă inclusiv decizia din martie de a nu introduce măsuri stricte de carantină în Suedia. “Măștile pot fi un complement pentru alte măsuri, dar să crezi că dacă porți mască pe față te poți îngrămădi fără grijă în autobuze sau în mall-uri, asta ar fi categoric o greșeală” a mai adăugat Tegnell.

Autoritatea Agenției de Sănătate Publică este mai mare în Suedia decât în alte țări, aceasta fiind complet independentă de guvern. Referitor la măști, agenția a comunicat doar că va lua o decizie în săptămânile următoatoare, în privința purtării lor în anumite locuri specifice, așa cum ar fi spitalele sau cabinetele stomatologice.

Acum o săptămână, presa suedeză a publicat o serie de emailuri schimbate de Anders Tegnell cu alți epidemiologi, în special cu mentorul și predecesorul său la conducerea Agenției, Johan Giesecke, care arătau cât de greșite au fost planurile acestora atunci când au luat, în martie, deciziile de a nu introduce măsuri de carantină, de a menține deschise școlile și magazinele. Ei credeau că, într-o lună sau două luni, majoritatea suedezilor vor fi fost infectați cu coronavirus, iar epidemia se va termina. În loc de asta, există numeroase zone cu o rată mică de infecție, dar nici chiar în Stockholm sau în alte zone aglomerate nu s-a ajuns nici după cinci luni de epidemie la o rată de infectare de peste 50%. De altfel, la începutul lunii iunie Anders Tegnell a admis că strategia adoptată de țara sa a fost greșită.

În schimb oficiul de statistică al Suediei, tocmai a anunțat că în primele șase luni ale anului țara a înregistrat cel mai mare număr de morți de la foametea din 1869. Coronavirusul a produs 4.500 de decese până la finalul lunii iunie, și încă 1300 de atunci și până acum, în Suedia. În Norvegia vecină, o țară cu populație de două ori mai mică, numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns abia la 250.

Norvegia a introdus deja masca în transportul public, dar numai la orele de vârf și doar ca recomandare. În Danemarca va deveni obligatorie de sâmbătă, dar numai în transportul public, în condițiile în care purtarea măștii a dat naștere în această țară unor dezbateri de altă natură – Parlamentul a interzis acum doi ani Burka islamică, precum și orice formă obligatorie de acoperire a feței.

În lumea medicală, eficiența purtării măștii continuă să fie destul de dezbătută. “Dacă nu ai răspândire comunitară, efectul purtării măștii este limitat, dar dacă ești într-un focar, atunci toate argumentele sunt în favoarea măștii” a declarat profesorul danez Soren Riis Paludan, de la universitatea din Aarhus.

Analiza completă Financial Times, privind introducerea măștii în țările nordice;

Alte surse alternative: TheLocal, TheGuardian, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday