Suedia. Deși țara are cele mai multe infectări cu coronavirus din Europa, autoritățile consideră în continuare că strategia de a nu impune restricții a fost corectă. Respectarea voluntară funcșionează mai bine decât în celelalte țări, iar numărul îmbolnăvirilor a început să scadă.

O analiză Oxford arată că, deși nu a impus nimic cetățenilor săi la începutul epidemiei, Suedia a ajuns acum să aibă mai multe restricții decât vecinele sale, Norvegia și Finlanda. Totuși, directorul general al Agenției de Sănătate Publică din Suedia consideră că strategia adoptată de țara sa a fost cea corectă, pentru că cetățenii țărilor care au impus carantină au obosit și nu mai respectă distanțarea socială, odată ce restricțiile au fost ridicate, în timp ce suedezii, care au primit doar recomandări, s-au obișnuit să le respecte în mod voluntar.

Cele mai recente date oficiale arată că atât rata îmbolnăvirilor, cât și numărul pacienților de la Terapie Intensivă, sunt într-adevăr în scădere, chiar dacă rămân cele mai mari din Europa. Suedia încă înregistrează de peste zece ori mai multe decese la suta de mii de locuitori față de Norvegia, de exemplu. În comparație cu România, rata îmbolnăvirilor noi a fost de șase ori mai mare în ultimele două săptămâni.

Țara are acum 152 de noi cazuri la suta de mii de locuitori, după ce a depistat de la începutul pandemiei peste 73 de mii de cazuri de coronavirus și aproape 5.500 de persoane au decedat de COVID-19. În ciuda strategiei ce a vizat imunizarea în masă a populației, un studiu al Agenției Suedeze de Sănătate Publică arăta că la finalul lunii mai doar 6,1% din locuitorii țării dezvoltaseră anticorpi la coronavirus. În regiunea capitalei Stockholm procentul de imunizare a ajuns la 14%, dar tot este departe de o “imunizare de turmă”, ce presupune că 75-80% din populație a dezvoltat anticorpi.

Sursă: Bloomberg 

 

Folosim cookies