Procuratura Manhattan (New York) arată că în perioada de timp precizată, constructorul auto a fost conștient de faptul că mașinile sale nu reușesc să controleze degajarea gazelor de eșapament, dar nu a anunțat autoritățile, ci a vândut milioane de unități. Astfel, compania a încălcat Legea Privind Protejarea Calității Aerului.

Procurorul-șef interimar din Manhattan, Audrey Strauss, a declarat: ”Toyota a închis ochii în fața neregulilor”. Un purtător de cuvânt al constructorului a recunoscut că raportarea a fost anunțată târziu, dar a replicat că ea a avut loc imediat ce problema a fost identificată. Acesta a completat că standardele în privința calității mediului vor fi revizuite.

Toyota este al doilea constructor de automobile la nivel mondial, după grupul Volkswagen. Compania a fost lăudată pentru că respectă protocoalele în privința sănătății și a mediului atunci când a lansat hibridul Prius (electric și pe benzină). Reputația i-a fost afectată din 2019, când a spus public că susține inițiativa președintelui Trump de a relaxa pragurile acceptate în privința emisiilor de eșapament. Totodată, este criticată și pentru faptul că are o tranziție greoaie către modele complet electrice.

Odată cu instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, grupurile auto se așteaptă la o revenire la standardele dinaintea administrației Trump. Potrivit unui raport întocmit de Agenția pentru Protecția Mediului, în ultimii ani vehiculele produse de constructorul japonez au un consum ridicat de combustibil fosil, ceea ce a condus la creșterea gradului de poluare în SUA.

Au mai fost amendate în SUA și Volkswagen, în cadrul scandalului Dieselgate în care a fost acuzată că a manipulat testele privind emisiile de carbon generate de mașinile sale diesel, dar și Daimler, care a trebuit să plătească 2,2 miliarde de dolari pentru că și-a setat mașinile Mercedes-Benz și dubele pentru a trece testele de poluare.

Sursa: New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday