Potrivit unui sondaj Ipsos-ABC News fostul vicepreședinte (în mandatul Obama) a urcat de la 40% la 45% în ultima săptămână, după nominalizarea oficială în cursa pentru Casa Albă. În rândul alegătorilor democrați, gradul său de favorabilitate a urcat la 86% de la 79% în ultimul sondaj, el având în același timp cea mai mare simpatie (69%) printre cetățenii de culoare, față de 39% printre albi și 52% printre hispanici.

Cel mai important indicator este însă cel referitor la raportul dintre favorabilitatea și defavorabilitatea unui candidat, pentru că el arată pe de o parte mobilizarea potențială la vot a susținătorilor, iar pe de altă parte procentul celor care nu ar vota sub nicio formă candidatul respectiv.

În urma acestei creșteri, raportul pentru Joe Biden a devenit ușor pozitiv, procentul care îl simpatizează fiind puțin mai mare decât al celor care nu sunt de acord cu el. În 2016, Hillary Clinton nu a reușit să aibă niciodată în sondaje un procent mai mare al celor care se declarau în favoarea ei, decât al celor care i se împotriveau și care au rămas permanent la 50% din alegători. Clinton a reușit să ia atunci mai multe voturi decât Donald Trump, dar a pierdut alegerile din cauza sistemului electoral ce acordă mai multe voturi statelor mai mari.

Sondajele de acum arată că favorabilitatea președintelui Donald Trump este de doar 32%, aproape neschimbată în ultima perioadă, în schimb defavorabilitatea sa a ajuns la 60%. Deși este probabil ca favorabilitatea lui Donald Trump să crească după Convenția Republicană din această săptămână, analiza ABC arată că, în realitatea, campania electorală nu va fi o cursă între Biden și Trump ci va fi o cursă pentru mobilizarea la vot a celor care îl contestă pe actualul președinte.

Surse alternative: The Hill, ABC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday