Inflația a crescut cu 0,6%, luna trecută, cel mai mare avans din august 2012, după ce urcase cu 0,4% și în februarie. Indicele prețului de consum a crescut cu 2,6% față de martie 2020. O creștere de 9,1% a prețurilor benzinei a reprezentat aproape jumătate din avansul inflației, în condițiile în care și în februarie, prețurile benzinei au crescut cu 6,4%. 

Prețurile alimentelor s-au majorat însă cu doar 0,1%. Costul serviciilor sanitare a crescut cu 0,6%, chiar dacă prețurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă au rămas neschimbate. În același timp, prețurile autoturismelor și camioanelor au crescut cu 0,5%, dar costul mașinilor a rămas neschimbat, pentru a doua lună consecutivă.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, și mulți economiști consideră că inflația ridicată va fi temporară, fiind de așteptat ca lanțurile de aprovizionare să se adapteze și să devină mai eficiente. 

Inflația este un proces și nu un eveniment unic. Aceste blocaje sunt unice. Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite nu va lua în considerare acțiunea până nu va considera că schimbările nivelurilor de preț sunt permanente, lucru pe care nu îl consideră posibil până când economia nu va fi la potențial maxim“, a spus Chris Low, economist șef la instituția financiară FHN Financial, din New York.

Sursa: Reuters.

Sursa foto: Lesia Sementsova/Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday