SUA. Președintele Rezervei Federale spune că șomajul este mult mai mare decât arată cifrele oficiale. Solicită un efort național pentru crearea de locuri de muncă, comparând situația de acum cu reintegrarea soldaților întorși din Al Doilea Război Mondial.

“În ciuda vitezei surprinzătoare de recuperare de la început, suntem încă foarte departe de o piață a muncii puternică”, a spus Jerome Powell, șeful băncii centrale a SUA (FED), adăugând că rata șomajului este ”subestimată dramatic”, aceasta apropiindu-se mai degrabă de 10%, decât de 6,3%, cât este raportarea oficială.

Deși rata șomajului a scăzut de la un maxim de 14,8%, atins în prima jumătate a anului 2020, în continuare peste zece  milioane de americani nu au un loc de muncă, cu 4,4 milioane mai mult decât înainte de pandemie.

Invocând eforturile făcute de Statele Unite pentru a găsi locuri de muncă pentru milioanele de soldații reîntorși din Al Doilea Război Mondial, șeful Rezervei Federale, a cerut un efort național amplu pentru a-i readuce pe americani la muncă după pandemie, în special minoritățile și angajații concediați din locuri de muncă cu salarii mai mici.

“Având în vedere numărul de persoane care și-au pierdut locurile de muncă și probabilitatea ca unii să se lupte pentru a găsi un loc de muncă în economia post-pandemică, realizarea și menținerea unui loc de muncă va necesita mai mult decât o politică monetară de susținere. Va necesita un angajament la nivelul întregii societăți, cu contribuții din partea tuturor guvernelor și a sectorului privat”, a spus Powell.

În SUA, șomajul este principalul indicator ce determină deciziile de creștere sau scădere a dobânzii de intervenție a FED. Noul președinte, Joe Biden, a solicitat Congresului să adopte un ajutor de urgență de 1.900 de miliarde de dolari și planifică investiții de mai multe miliarde în infrastructură, care ar trebui să creeze noi locuri de muncă, pe termen lung.

Surse alternative: Reuters, CNBC.

Sursa Foto: Pixabay/The Fool

Folosim cookies