În trecut, cercetătorii au identificat o clasă de proteine numite metadherine, care sunt produse doar de celule canceroase. Acestea apăreau în aproximativ o treime din cancerele de sân și erau corelate cu cancere rezistente la terapie și cu apariția metastazelor. Aceste proteine nu sunt produse în nicio altă situație în corpul uman și nu au nicio altă utilitate. Teste efectuate pe șoareci, modificați genetic pentru a nu putea niciodată produce asemenea proteine, au arătat că aceștia nu au făcut cancer ci au trăit perfect normal. Când acestor șoricei le-a fost indus un tip de cancer, acesta a evoluat mult mai slab și nu a metastazat, în absența proteinei respective.

Aceste proteine au fost descoperite atât în cazul cancerului de sân, cât și pentru cancere de plămâni, prostată, ficat, de colon, printre altele. Cercetătorii au descoperit că methaderinele interacționează cu o altă proteină (SND1) pentru a inhiba reacția normală antitumorală a sistemului imunitar, dar și pentru a proteja celulele canceroase de efectele distructive ale chimioterapiei. 

Pentru a bloca aceste efecte, cercetătorii au dezvoltat un set de inhibitori care să blocheze interacțiunea dintre metadherine și cealaltă proteină. În două articole separate publicate în jurnalul Nature Cancer aceștia arată că inhibitori cresc răspunsul sistemului imunitar împotriva metastazelor și a tumorilor originale, le încetinesc creșterea și măresc eficiența chimioterapiei. 

Dar, încă o dată, testele au fost efectuate deocamdată doar pe șoareci. La tratamentul pentru testele clinice pe oameni încă se mai lucrează. Cercetătorii încearcă acum să îi crească eficiența și mai mult, pentru a putea preciza dozajul și pentru a verifica dacă există efecte secundare. Estimarea lor este că se va ajunge la stadiul de teste clinice în 2-3 ani. În condiții normale, testele clinice mai durează apoi, în medie, încă 6-7 ani. 

Surse: New Atlas, Revista Nature.

Sursa foto: Abhijith Ar | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday