Noul tratament a pornit de la o observație din anii 1940, când cercetătorii au descoperit că virusul gripei produce ocazional secvențe de ARN defecte, care duc la apariția unor virusuri incapabile să mai infecteze celule umane. Pornind de la această observație, oamenii de știință au creat un tip de secvențe numite TIP (Therapeutic Interfering Particles) pentru a încerca același lucru cu coronavirusul. Particulele TIP se înmulțesc în interiorul coronavirusului, producând, la fel ca în cazul gripei din 1940, coronavirusuri inerte, care nu mai pot ataca celulele. În plus virusurile TIP intră în competiție și le deturnează din elementele necesare înmulțirii coronavirusurilor active, reducându-le rata de înmulțire. Particulele TIP se pot reproduce numai în prezența virusului (de fapt, virusul le produce), iar în absența acestuia sunt eliminate din corp, fiind inofensive pentru celulele organismului.

Testele efectuate in vitro au relevat o scădere a numărului de virusuri de 30 de ori dacă particulele TIP au fost aplicate cu o zi înainte de infectarea cu coronavirus și de zece ori dacă au fost aplicate la 8-16 ore după infectare. După 20 de zile, numărul de virusuri a fost de 100 de ori mai mic decât pentru probele de control. Aceste rezultate s-au menținut și în cazul tulpinilor Alpha și Beta, dar terapia nu a fost testată încă pentru tulpinile Delta și Omicron.

Totuși, pentru a verifica eficiența acestui tratament odată cu apariția noilor tulpini, acesta a fost testat împotriva altui coronavirus, cel care a provocat epidemia SARS din 2002-2004. Deși acest virus este semnificativ diferit de cel care cauzează Covid, cele două au anumite proteine în comun, iar particulele TIP pentru Covid le pot deturna și pe cele ale virusului SARS.

După faza de laborator, cercetătorii au testat noile particule pe hamsteri, folosind nanoparticule administrate nazal (spray de nas) pentru a le livra la nivelul tractului respirator. Majoritatea hamsterilor tratați au avut o scădere de 100 de ori a încărcăturii virale la nivelul plămânilor la cinci zile după infectare. De asemenea, răspunsul inflamator și numărul de citokine au fost mult mai scăzute decât la hamsterii netratați, acestea două fiind elemente importante ale supra-răspunsului sistemului imunitar care duce la formele grave ale Covid. Niciunul din hamsterii tratați nu a avut edem pulmonar (umplere cu lichid a plămânului), spre deosebire de cei din grupul de control.

Un alt rezultat important al cercetătorilor a fost că particulele TIP nu s-au înmulțit în cazul hamsterilor tratați dar neinfectați cu Covid, cunoscând o ușoară scădere pe parcursul a 5-zile. Pentru hamsterii tratați și infectați, numărul de particule TIP a crescut de 4 ori în același interval.

Totuși, realizarea unui astfel de tratament pentru oameni este încă destul de îndepărtat. Cercetătorii afirmă că îmbunătățirea particulelor TIP ar putea duce la un efect de protecție și mai mare. Mai mult, este nevoie de teste clinice pentru a verifica eficacitatea acestuia la oameni, precum și o eventuală existență a unor efecte secundare. Dar, dacă asemenea terapii se dovedesc funcționale, ele ar putea fi folosite și pentru alte virusuri, precum gripa sau HIV-SIDA.

Sursa: Jurnalul Medical Cell.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday