Compusul chimic, numit științific SCR7, ajută la activarea a două gene responsabile de repararea rinichilor și care devin inactive odată cu apariția și progresia bolii renale cronice. Pentru a testa tratamentul, cercetătorii au creat organoizi renali, un tip de rinichi în miniatură crescuți din celule stem. Acestora le-a fost indusă boala renală cronică prin expunerea la cisplatină, un medicament folosit în cadrul chimioterapiei.

Cercetătorii au testat un număr mare de medicamente pe aceste organoide pentru a identifica ce substanțe ar putea ajuta la ameliorarea și tratarea bolii. Dintre acestea, SCR7 s-a dovedit cea mai promițătoare de până acum, reactivând genele responsabile de repararea ADN-ului din rinichi și promovând repararea acestor organe vitale.

Tratamentul urmează să fie testat pe animale și, dacă are succes, va fi testat apoi pe oameni. Cercetătorii nu exclud ca acesta să fie incompatibil cu fiziologia umană, dar identificarea celor două gene care promovează autorepararea rinichilor reprezintă oricum un progres, chiar dacă va fi nevoie de alte substanțe pentru a le activa în rinichii umani bolnavi.

Boala renală cronică apare atunci când rinichii suferă vătămări semnificative din varii cauze și își pierd capacitatea de a se autorepara. Conform Centrului de Control al Bolilor din Statele Unite, 1 din 7 adulți suferă de această afecțiune, dar majoritatea nu ajung niciodată să fie diagnosticați. 

Sursa: ScienceDaily

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday