Xenoboții sunt formați din celule stem (un tip de celule care se pot dezvolta într-o gamă largă de țesuturi) prelevate de la embrionii unui tip de broască africană (Xenopus Laevis) de la care și-au obținut numele. Tipurile descrise până acum sunt compuse din celule de piele (care asigură suportul rigid al organismului) și celule cardiace (care asigură mișcarea). Xenoboții sunt proiectați utilizând un algoritm de inteligență artificială pentru a produce anumite comportamente utile.

Acum, echipa care le-a creat anunță că a dezvoltat un tip de xenoboți care se pot replica. Aceștia au forma literei C, având posibilitatea să se deplaseze și să adune diverse materiale într-un fel de gură. Atunci când sunt plasate într-o eprubetă împreună cu celule stem, ele se mișcă prin eprubetă și adună celule stem, iar în câteva zile, aceste celule stem adunate se dezvoltă într-un nou xenobot. 

Xenoboții celei de-a doua generații se pot de asemenea replica, dar procesul nu funcționează la infinit. La a treia sau a patra generație, xenoboții devin incapabili de a se mai replica. De asemenea, aceștia sunt biodegradabili, iar după ce rămân fără mâncare, ei mor și se dezintegrează.

În momentul de față, xenoboții sunt încă în stadiul de cercetare fundamentală, cercetătorii încercând să îi perfecționeze și să înțeleagă mai bine modul lor de funcționare. Dacă aceștia se vor dovedi viabili, ei ar putea fi folosiți de exemplu pentru a aduna microplastice din oceane (folosind aceași metodă de colectare) sau pentru diverse aplicații medicale.

Sursă: CNN

Sursa foto: Douglas Blackiston / Sam Kriegman

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday