Potrivit Departamentului Muncii, rata inflației a crescut la 8,6% în luna mai, față de mai 2021, și a ajuns la cel mai ridicat nivel din 1981. Prețurile alimentelor au crescut cu peste 10% luna trecută comparativ cu mai 2021, în timp ce energia s-a scumpit cu peste 34%.

După anunțul Departamentul, bursa de la New York a înregistrat o scădere importantă. Indicele S&P 500 a coborât cu 2,7%, Dow Jones Industrial Average cu 2,3%, iar Nasdaq cu 3,4%. De asemenea, și cotația petrolului de referință pentru piața americană (WTI) a coborât sub 120 de dolari pe baril, în timp ce prețul petrolului european (Brent) sub 121 de dolari.

Salariile nu au ținut pasul cu creșterea prețurilor. Creșterea costului vieții a lovit în special gospodăriile cu venituri mai mici, pentru care alimentele și energia reprezintă o mare parte din cheltuieli. Statistica publicată azi arată că majorările continuă să se răspândească în întreaga economie, împingând în sus prețurile pentru orice, de la biletele de avion și îmbrăcăminte la serviciile medicale.

Banca Centrală a SUA a majorat rata dobânzilor în martie, iar analiștii au sperat că măsura va tempera activitatea economică, diminuând presiunile asupra preţurilor. Dar conflictul dintre Rusia și Ucraina, care a condus la creșterea prețului petrolului și a perturbat exporturile celor două state, în special a mărfurilor precum grâul, face problema și mai greu de rezolvat.

SUA se confruntă cu scumpiri încă de anul trecut, când o revenire economică neașteptat de puternică din șocul pandemiei a copleșit economiile, determinând companiile să majoreze prețurile. Acum, războiul din Ucraina a răspândit problema în întreaga lume, suprapunându-se cu carantinele stricte ale Chinei, care au dus la întreruperea lanțului de aprovizionare, deja afectat.

Sondajele arată că majoritatea americanilor văd inflația drept principala problemă cu care se confruntă țara, iar cotele de aprobare ale președintelui american Joe Biden au scăzut.

Surse alternative: BBCWashington Post

Sursa grafice: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday