Este vorba de o propunere legislativă dar și de o politică de principiu, ce vor fi trimise chiar miercuri Congresului. Joe Biden vrea să adreseze cauzele profunde ale migrației din America Centrală spre SUA, dar proiectul de lege va oferi și o procedură de opt ani, la capătul cărora câteva milioane de imigranți aflați acum în SUA fără un statut legal, vor deveni cetățeni americani.

Până atunci, cei care se aflau pe teritoriul SUA la 1 ianuarie 2021, vor primi un permis de muncă valabil timp de cinci ani, după care vor putea aplica pentru cetățenie, cu condiția să nu fie implicați în săvârșirea de infracțiuni și să își plătească taxele și impozitele. 

Planul viitorului președinte a fost întâmpinat imediat aplaudat de organizațiile civice care luptă pentru drepturile imigranților dar și de congresmenii democrați, care încearcă de decenii să îmbunătățească sistemul de imigrație, însă este de presupus că va întâmpina o opoziție crâncenă din partea republicanilor care, în timpul președinției lui Donald Trump, s-au radicalizat semnificativ în această privință.

The Washington Post, care a și dezvăluit acest proiect al lui Biden, observă că acesta este într-un contrast semnificativ cu politica Administrației Obama, puternic criticată de comunitatea latino pentru că a evitat totuși modificări substanțiale, deși vicepreședinte pe atunci, Joe Biden își propusese de asemenea o revizuire a politicii privind imigrația. Deși Senatul SUA a aprobat în 2013 o astfel de reformă, ea a fost respinsă de Camera Reprezentanților, controlată din 2014 de republicani.

Sursă: The Washington Post

Foto: Maria Oswalt/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday