Terapiile anti-Covid pe bază de anticorpi de la firmele Regeneron (de care a beneficiat și Donald Trump atunci când a luat virusul) și Eli Lilly nu vor mai fi administrate pentru prevenirea cazurilor severe până când nu vor apărea noi date științifice despre eficiența lor.

Retragerea lor a venit după ce patru studii științifice asupra eficienței împotriva variantei Omicron au măsurat dozele de anticorpi de care ar fi nevoie pentru a înjumătăți încărcătura virală. Rezultatele au arătat că terapiile utilizate nu pot reuși acest lucru nici chiar administrate la doza maximă.

Singurele terapii care au fost eficiente în testele de laborator sunt Sotrovimab de la firma britanică GSK și un tratament dezvoltat de două companii chineze, dar care este încă în faza de testare. Chiar și în cazul tratamentului GSK, este nevoie de o doză triplă pentru a ajunge la aceeași eficiență arătată la variantele anterioare ale coronavirusului.

Retragerea terapiei de la Eli Lilly vine la mai puțin de două luni de la semnarea unui contract pentru furnizarea lor către guvernul american în valoare de 1.3 miliarde de dolari pentru 600 de mii de doze, dintre care 400 de mii trebuiau livrate până la sfârșitul anului.

Tratamentul celor de la Regeneron fusese recomandat spre aprobare și de către Agenția Europeană a Medicamentului pe 11 noiembrie anul acesta, dar a fost utilizat în mod experimental încă din octombrie 2020.

Surse alternative: Reuters, Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday