Fostul consilier pentru securitate internă al lui Donald Trump și expert în  cadrul administrației George W. Bush, Thomas Bossert, spune că în cel mai rău moment posibil, când Statele Unite sunt vulnerabile, în timpul unei tranziții prezidențiale și a unei crize devastatoare de sănătate publică, rețelele guvernului federal și ale unei mari părți din America corporativă sunt compromise de o națiune străină”. 

Președintele în funcție, Donald Trump și președintele ales, Joe Biden, trebuie să colaboreze pentru a răspunde cu fermitate atacului, dacă acesta a fost într-adevăr coordonat de Rusia, afirmă Bossert.

Nu este clar, însă, ce date au reușit hackerii să extragă. Ar putea fi secrete nucleare, datele vaccinului anti-Covid sau ale sistemelor de armament de generație viitoare. O anchetă americană a stabilit că, dacă documentele ar fi tipărite, grămada ar fi de trei ori mai înaltă decât Monumentul Washington, care măsoară 169 de metri.

Duminică, compania SolarWinds a alertat mii de clienți că un “stat extern” a găsit o breșă de securitate în instrumentele software utilizate de unele dintre cele mai mari agenții guvernamentale și companii din Statele Unite. Orion, produsul SolarWinds la care au avut acces hackerii, este folosit de circa 30 de mii de clienți, companii sau autorități, între care Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Departamentul pentru Justiție, structuri din Pentagon, Boeing sau The New York Times. Toate acestea au descărcat o actualizare de soft realizată de hackerii ruși, care le-a instalat un troian în sistem și le-a oferit hackerilor accesul în sisteme.

Un specialist în securitate cibernetică afirmă că este posibil ca atacatorii să fi folosit un sistem de ghicire a parolei, pentru a pătrunde în rețea. Experții spun că hackerii sunt experți în a-și ascunde urmele, că poate dura ani până se va afla ce informații au reușit să acceseze și că este posibil ca unele furturi să nu fie detectate niciodată. Aceștia conchid că atacul este unul dintre cele mai ample din ultimii ani. Însuși Pentagonul a folosit software-ul Orion, dar încă nu este clar dacă instituția fost afectată sau nu de atac.

Din evaluările preliminare, reiese că acțiunea a fost coordonată de S.V.R., succesor al KGB-ului rusesc. Rusia a negat acuzațiile potrivit cărora se află în spatele operațiunii.

Expertul în conflicte cibernetice Thomas Rid, de la Universitatea Johns Hopkins, consideră că hack-ul de acum este comparabil cu “Moonlight Maze”, un atac cibernetic desfășurat în anii ’90, care a avut ca ținte guvernul SUA, inclusiv NASA și Pentagonul.

Surse alternative: The Guardian, Metro, NYTimes.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday