Donald Trump a intentat o acțiune în justiție împotriva guvernului pentru cercetările de la Mar-a-Lago, în încercarea de a împiedica FBI să analizeze materialele confiscate. Echipa sa dorește ca această operațiune să fie făcută de un avocat sau un judecător special desemnat. Fostul președinte și susținătorii săi consideră că întregul demers este motivat politic, că este ”o vânătoare de vrăjitoare”.

Mai multe persoane implicate în procesul de recuperare au dezvăluit pentru New York Times că este vorba de 300 de documente aduse de la clubul din Florida. O primă tranșă a fost preluată de Arhivele Naționale în ianuarie, iar numărul lor a stârnit îngrijorarea Departamentului de Justiție, care în final a deschis o anchetă prin FBI. 

Echipa fostului președinte a returnat materiale în ianuarie și în iunie, iar un al treilea lot a fost ridicat chiar de procurorii federali în timpul perchezițiilor din această lună. Faptul că un volum atât de mare de documente a fost depozitat atât de mult timp la Mar-a-Lago sugerează că Trump și ajutoarele sale nu au fost transparenți cu anchetatorii.

Rămâne incertă natura materialelor sensibile, dar la începutul acestui an a fost restituită guvernului o tranșă care cuprindea inclusiv arhive ale CIA, FBI sau ale Agenției Naționale de Securitate și în care erau discutate inclusiv probleme de securitate națională, au declarat anumiți oficiali pentru NYT. Ancheta Departamentului de Justiție continuă, semn că procurorii nu sunt siguri că au recuperat toate înregistrările de la clubul lui Trump.

Angajații Arhivelor Naționale au petrecut o bună parte a anului trecut încercând să recupereze materiale ținute de fostul președinte la Mar-a-Lago, între acestea scrisori schimbate cu Kim Jong-Un și scrisoarea de mână lăsată de Barack Obama succesorului său, în ianuarie 2017. Trei consilieri au declarat, în anonimat, că Trump a respins apelurile de predare a documentelor, cu argumentul că ”sunt ale mele”.

Conform legislației naționale din SUA, toate înregistrările realizate pe durata mandatului unui președinte trebuie predate agențiilor federale. Acțiunea FBI din 8 august la proprietatea fostului președinte a fost o premieră pentru SUA. Din cauza interesului public și a valului de critici din partea susținătorilor lui Trump, procurorul general american a cerut desecretizarea mandatului de percheziție și a inventarului bunurilor ridicate.

Separat, Washington Post scrie că avocații care l-au ajutat pe Donald Trump să depună în instanță contestații la rezultatele alegerilor din 2020 au împărtășit informații sensibile cu susținătorii lui Trump. Publicația americană explică faptul că, după ce avocații au obținut în instanță accesul la anumite date electorale de la două circumscripții din Georgia și Michigan, ei le-au trimis către o firmă din Georgia, care le-a încărcat pe un server de unde au fost descărcate de zeci de ori, inclusiv de persoane care neautorizate.

Astfel, Biroul de Investigații al statului Georgia a deschis în luna noiembrie 2020 o anchetă privind accesarea ilegală a sistemului informatic, care în SUA face parte din infrastructura critică a statului. Aceste dovezi au fost obținute de o asociație care a reclamat în instanță faptul că sistemul electoral nu este unul sigur, iar un expert în securitate cibernetică ce îi reprezintă a sugerat că ele putea fi folosite pentru a compromite rezultatele și din alte state.

Surse alternative: The Guardian, New York Times, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday