UPDATE: Huawei neagă toate acuzațiile, potrivit BBC, care arată că reprezentanții companiei s-au declarat „dezamăgiți să afle de acuzațiile aduse împotriva companiei”.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a pus sub acuzare compania chineză Huawei, alături de directorul financiar al acesteia Meng Whazou. Măsura va duce la amplificarea tensiunilor între SUA și China, transmit Bloomberg și BBC.

Împotriva companiei și a directorului său există 13 capete de acuzare, printre care fraudă bancară cu scopul de a evita sancţiunile americane împotriva Iranului, obstrucționarea justiției sau furt de tehnologie de la compania americană T-Mobile. Atât compania, cât și Meng Whazou au negat acuzațiile.

Guvernul SUA a încercat în ultima perioadă să împiedice companiile americane să cumpere routere și alte produse Huawei și, totodată, a încercat să-și convingă aliații să facă același lucru.

Reamintim că încă de la începutul anului trecut, serviciile secrete americane sfătuiau cetățenii să nu utilizeze telefoane chinezești Huawei, deoarece ar avea capacitatea să exercite presiuni asupra infrastructurii de telecomunicații și să efectueze spionaje nedetectabile.

La începutul lunii decembrie 2018, directorul financiar al Huawei a fost arestat în Canada, la cererea autorităților americane, sub suspiciunea de fraude bancare cu scopul de a evita sancţiunile americane împotriva Iranului.

În urmă cu doar o săptămână, Huawei amenința că își va retrage produsele și va muta infrastructura tehnologică din țările vestice, dacă vor continua să îi impună restricții în urma suspiciunilor de spionaj.

Mai mulți oficiali chinezi sunt așteptați săptămâna aceasta la Washington pentru a discuta încheierea războiului comercial între cele două țări.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday