Din februarie până în martie, deficitul comercial a crescut cu 5,6% până la 74,4 miliarde de dolari, cel mai mare nivel de la începutul anului 1992, de când Departamentul de Comerț ține statistica. Departamentul mai arată că a crescut și dezechilibrul comercial cu China (+22%) până la 36,9 miliarde de dolari.

Valoarea importurilor a crescut cu 6,3% până la 274,5 miliarde de dolari, cele mai achiziționate fiind bunurile de consum și produse alimentare. Exporturile au crescut, de asemenea, cu 6,6% până la 200 de miliarde de dolari, cele mai exportate fiind categoria bunurilor și materialelor industriale.

Analiștii apreciază că pachetul de ajutor de 1.900 de miliarde de dolari acordat de administrația Biden și extinderea programului de vaccinare anti-Covid pentru toți adulții americani au dus la o creștere a cererii, care împinge constrângerile de aprovizionare. Activitatea economică este, de asemenea, stimulată de politica monetare a Rezervei Federale.

În ciuda nivelului deficitului comercial, economia a crescut cu o rată anualizată de 6,4% în primele trei luni ale anului, cel mai alert ritm de creștere din ultimii 17 ani și jumătate. Majoritatea economiștilor se așteaptă ca PIB-ul să înregistreze o creștere de două cifre în aprilie-iunie, care ar putea conduce la o creștere anuală de cel puțin 7%. Spre comparație, în 2020 economia s-a contractat cu 3,5%, cea mai slabă performanță din ultimii 74 de ani.

Surse alternative: Reuters, CNBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday