Colegiul Electoral s-a întrunit în toate cele 50 de state și în districtul Columbia pentru a vota oficial președintele și vicepreședintele – următorul pas în procesul de finalizare a alegerii lui Joe Biden ca președinte. Acesta este un ritual constituțional și un pas procedural care de obicei trece neobservat, dar anul acesta, lucrurile au luat o turnură deosebită, în contextul în care Trump a contestat în repetate rânduri (fără succes) rezultatele alegerilor din 3 noiembrie.

Biden avea nevoie de 270 de voturi ale electorilor pentru a deveni președinte, dar a obținut peste 300. Candidatul democrat a câștigat inclusiv statele Pennsylvania, California, Georgia și Arizona.

Încercările lui Donald Trump de a întoarce votul în statele foste republicane, care la aceste alegeri au votat pentru democratul Joe Biden, au eșuat. Mai multe instanțe au respins cererile lui Donald Trump de contestare a alegerilor, între care și Curtea Supremă.

După exprimarea celor 538 de voturi din cadrul Colegiului Electoral, următorul pas este centralizarea lor și validarea de către Congresul American, eveniment care va avea loc pe 6 ianuarie. Ceremonia de învestire a noii administrații se va desfășura pe 20 ianuarie 2021.

Amintim că în urma votului popular finalizat la începutul lunii noiembrie, democratul Joe Biden a obţinut un număr record de 81,28 de milioane de voturi, iar preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump 74,22 milioane.

În cadrul unui sistem care datează din anii 1780, un candidat devine președintele SUA nu prin câștigarea votului popular, ci printr-un sistem indirect, în care Colegiului Electoral alocă voturile celor 50 de state și districtului Columbia, pe baza populației lor. 

Deși in istorie s-au întâlnit și cazuri de electori “de rea credință”, care votează pentru altcineva decât câștigătorul votului popular al statului pe care îl reprezintă, niciodată aceștia nu au influențat în mod decisiv rezultatul alegerilor. 

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday