Noua variantă B.1.526 a fost descoperită de două grupuri de cercetători care au lucrat independent, unul de la Institutul de Tehnologie California (Caltech), iar celălalt de la Universitatea Columbia. Niciunul dintre cele două studii nu a fost evaluat de autoritățile americane încă. Tulpina a apărut pentru prima dată în probele colectate în New York în noiembrie. Până la mijlocul acestei luni, a reprezentat aproximativ una din patru secvențe virale înregistrate într-o bază de date pe care oamenii de știință au pus-o în comun.

Cercetătorii de la Caltech au descoperit varianta B.1.526 prin scanarea mutațiilor în sute de mii de secvențe genetice virale într-o bază de date numită GISAID. ”A existat un tipar care a fost recurent și un grup de izolate concentrate în regiunea New York pe care nu le văzusem”, a spus Anthony West, biolog de calcul la Caltech. Până la jumătatea lunii februarie, nouă tulpină reprezenta aproximativ 27% din secvențele virale din New York înregistrate în baza de date, a precizat dr. West.

”Nu sunt vești deosebit de fericite. Dar doar să știm despre asta și este bine pentru că atunci putem face ceva în acest sens”, a spus Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller. Dr. Nussenzweig a mai spus că este mai îngrijorat de varianta din New York decât de cea din California.

Cercetătorii Universității Columbia au adoptat o abordare diferită. Au secvențiat 1.142 de probe de la pacienți din centrul lor medical. Au descoperit că 12% dintre persoanele cu coronavirus au fost infectate cu varianta nouă. ”Majoritatea pacienților locuiesc în cartiere apropiate de spital, în special Washington Heights și Inwood, însă au existat și alte câteva cazuri împrăștiate în întreaga zonă metropolitană, a spus dr. David Ho, directorul Centrului de Cercetare SIDA Aaron Diamond.

”Vedem cazuri în Westchester, în Bronx, Queens, Manhattan și în Brooklyn. Pare a fi răspândit, nu este un singur focar”, a mai spus dr. David Ho.

În același timp cercetătorii se așteaptă ca tulpina britanică, depistată până acum în două mii de cazuri, să devină cea mai răspândită formă de coronavirus în Statele Unite până la sfârșitul lunii martie.

Surse alternative: NY Times, bioRxiv

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday