Oamenii de știință au arătat că vaccinul ARNm, care a fost utilizat până acum oferă o imunitate în sânge, împotriva virusului, prevenind astfel formele severe, însă nu previne infectarea, care se produce prin intermediul căilor respiratorii. Astfel, au ajuns la concluzia că utilizarea unui vaccin nazal ar putea contribui la stoparea infectării, prin crearea de anticorpi la nivelul căilor respiratorii.

Varianta Omicron a scăpat aproape complet de neutralizarea de către anticorpii mucoși, la indivizii care au primit vaccinuri ARNm la indivizi infectați anterior. Credem că răspunsurile robuste ale anticorpilor din tractul respirator ar neutraliza virusul imediat după intrarea virală, atunci când individul contractă virusul, prevenind apariția infecției virale și transmiterea ulterioară a infecției către alții”, a declarat Jie Sun, profesor de medicină la Universitatea din Virginia și unul dintre autorii studiului. 

Testele au fost efectuate pe șoareci de laborator cărora li s-a administrat un vaccin ARNm, care deși oferea o imunitate puternică în sânge, la nivelul mucoasei aceasta era foarte slabă. Atunci când li s-a administrat rapelul nazal însă, șoarecii au dezvoltat și la nivelul căilor respiratorii, o imunitatea puternică împotriva tuturor variantelor de coronavirus testate. Cercetătorii au avertizat însă că vaccinul nazal se află încă în perioada de testare și că ar mai putea dura câțiva ani până când va putea fi administrat.

Sursa: Changing America

Foto:  | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday