Specialiștii de la Universitatea de Medicină Washington din St. Louis au identificat un tip de anticorpi care este extrem de eficient în doze mici împotriva unei game largi de variante virale. Mai exact, anticorpii se atașează de o anumită parte a virusului care variază foarte puțin de la o tulpină la alta.

Publicat în revista Immunity, studiul deschide posibilitatea dezvoltării unei terapii (a unui medicament) bazate pe anticorpi, eficientă la diferitele variante ale coronavirusului.

Anticorpii actuali pot funcționa împotriva unor variante, dar nu împotriva tuturor. Virusul va continua probabil să evolueze. Având anticorpi eficienți care neutralizează în general, care funcționează individual și pot fi asociați pentru a face noi combinații, vor preveni probabil rezistența virusului” a declarat coordonatorului studiului, profesorul Michael S. Diamond.

SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, folosește o proteină Spike pentru a se atașa și a invada inițial celulele din căile respiratorii. Anticorpii care împiedică atașarea acestei proteine de celule corpului se prind de proteina Spike, împiedicând virusul să intre în celule. Dar noile variante au dobândit mutații ale proteinei Spike care fac ineficienți anticorpii dezvoltați de corpul uman împotriva tulpinei originale, subminând astfel eficacitatea vaccinurilor.

Cercetătorii au descoperit, în urma unor teste pe șoareci, că mai multe tipuri de anticorpi pot proteja animalele de infectare, cu diferite grade de eficacitate. Au selectat doi anticorpi care au fost cei mai eficienți în protejarea șoarecilor de dezvoltarea formei grave a bolii și i-au testat împotriva unui grup de variante virale. Panoul a cuprins variante ale coronavirusului cu proteine ​​care reprezintă toate cele patru variante aflate acum în circulație (Alfa, Beta, Gamma și Delta), alte două variante de interes (Kappa și Iota) și mai multe variante nenumite care sunt monitorizate pentru că au potențial periculos. Anticorpii de tip SARS2-38 a neutralizat cu ușurință toate variantele, se arată în studiul respectiv. 

Mai mult, o versiune a SARS2-38 prelevată de la oameni a protejat șoarecii împotriva bolilor cauzate de două variante: Kappa și un virus care conține proteina spike din varianta Beta. Varianta Beta, despre care se știe că este foarte rezistentă la anticorpi, este incapabilă să reziste la SARS2-38 – iar această descoperire este remarcabilă, au menționat cercetătorii.

Acest anticorp este extrem de neutralizant, funcționează foarte bine în concentrații scăzute și împotriva tuturor variantelor. Aceasta este o combinație neobișnuită și foarte de dorit pentru un tip de anticorpi. De asemenea, se leagă de un punct unic al proteinei care nu este vizat de alți anticorpi. Este minunat pentru terapia combinată. Am putea începe să ne gândim să combinăm acest anticorp cu altul care se leagă în altă parte pentru a crea o terapie combinată, la care virusul ar rezista foarte greu”, potrivit lui Michael S. Diamond.

Sursă: Washington University in St. Louis

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday