SUA. Casa Albă propune un amplu plan pentru dezvoltarea educației, de 1.800 de miliarde de dolari. Prevede, printre altele, 2 ani de colegiu fără taxă după finalizarea liceului, educație preșcolară pentru toți copiii de 3 și 4 ani și concediu familial sau medical plătit pentru orice angajat.

Noul “Plan pentru Familiile Americane” al președintelui Joe Biden propune o serie de politici interne care ar marca o schimbare în felul în care americanii interacționează cu guvernul federal. Conform acestui plan, educația gratuită ar fi garantată de la de la grădiniță, până în clasa a 12-a (în momentul de față fiind gratuiți doar 13 ani de școală, față de 17 ani cât prevede noul proiect). Copiii, indiferent de venitul familiei, ar avea dreptul la educație înainte de intrarea la grădiniță, la vârsta de 3 și 4 ani, și, mai târziu, la 2 ani de colegiu comunitar după absolvirea liceului. Miliarde de dolari vor fi investiți și pentru a combate sărăcia și a asigura accesibilitatea îngrijirii copiilor din întreaga țară. 

Pentru programul care asigură educația înaintea grădiniței au fost alocate 200 de miliarde de dolari, pentru următorii zece ani, însă nu este clar pentru cât timp ar putea ajunge această sumă. Pentru programul pentru asigurarea colegiului comunitar au fost alocate 109 miliarde de dolari. Statele americane care ar participa în programul creșelor, ar trebui să acopere inițial 10% din costuri, și să crească contribuția la 50%. Pentru colegiu, contribuția federală ar ajunge în final la 75% din costuri. 

Pentru a finanța aceste inițiative, oficialii de la Casa Albă au propus, de asemenea, creșteri ale taxelor, astfel încât să poată obține 1.500 de miliarde de dolari în plus, bazându-se, în primul rând, pe sumele pe care le plătesc americanii și investitorii bogați. Unii experți se îndoiesc, totuși, că suma alocată planului va fi suficientă pentru a realiza obiectivele propuse de administrația Biden. 

Președintele SUA va prezenta planul într-o adunare a Congresului, miercuri seara. Cu acest proiect, va fi îndeplinit multe dintre promisiunile din campania electorală din 2020, însă omițând alte cereri importante ale aliaților săi. Biden s-a îndepărtat de la promisiunea sa de a scădea vârsta de eligibilitate pentru asigurarea națională de sănătate publică Medicare, dar și de a impune un impozit pe bunuri, în timp ce beneficiile pentru copii ar fi doar temporare, deși președintele a declarat că vrea ca acestea să devină permanente. 

Noul plan al Casei Albe, al treilea de la inaugurarea administrației, se va confrunta, totuși, cu multe obstacole până la a fi aprobat. După ce stimulentul de 1.900 de miliarde de dolari a fost votat doar de democrați, administrația Biden a primit critici și în ceea ce privește planul de a folosi 2.300 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea locurilor de muncă și a infrastructurii. Republicanii critică atât aceste propuneri, cât și creșterea taxelor pentru companii, necesare pentru a finanța aceste inițiative. 

Sursă alternativă: The Washington Post

Folosim cookies