Secretarul de stat Brad Raffensperger, un republican, răspunde astfel presiunilor făcute de Trump, care l-a sunat pe 2 ianuarie presându-l “să-i facă rost de voturi” care să anuleze rezultatele alegerilor din Gerogia. Apelul respectiv a fost înregistrat chiar de Raffensperger și dat imediat publicității.

“Orice efort juridic suplimentar, dincolo de ancheta administrativă va fi lăsat în sarcina procurorului general”, a comunicat biroul secretarului de stat, care este reprezentantul federal la nivel statal. După finalizarea anchetei administrative, biroul secretarului de stat va trimite un raport comisiei electorale, iar aceasta va decide dacă trebuie sau nu sesizată justiția.

Raffensperger a mai comunicat faptul că ancheta a fost determinată de o plângere depusă de un profesor de drept de la Universitatea George Washington.

Experți juridici citați de Reuters spun că apelul telefonic respectiv încalcă cel puțin trei legi electorale penale ale statului respectiv, putând fi interpretat ca o asociere pentru comiterea de fraude electorale, o instigare penală la comiterea aceluiași tip fraudă, precum și o infracțiune de interferență în îndeplinirea sarcinilor electorale. Acestea sunt pedepsite cu amenzi sau chiar închisoare.

Totuși, dacă Trump ar fi urmărit penal, el ar susține probabil că a crezut cu adevărat că alegerile au fost trucate, iar infracțiunile respective implică intenția de a frauda, adică făptuitorul trebuie să fi fost conștient că va comite o infracțiune.

La două zile după apelul dintre Trump și Raffensperger, doi congresmeni democrați au trimis FBI o scrisoare prin care au cerut anchetarea penală a lui Donald Trump.

Fostul președinte american se mai confruntă și cu o anchetă penală a procurorului districtului Manhattan, referitoare la relațiile sale comerciale.

Senatul SUA începe azi procesul de impeachment al fostului președinte, dar acesta nu are un rol penal. Poate duce (dar șansele sunt mici) la o interdicție de a mai ocupa vreodată funcții publice, dacă se dovedește că Trump a instigat mulțimea la insurecție, înainte de asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

Sursă alternativă: CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday