SUA. Autorul exploziei din dimineața de Crăciun, identificat de FBI în persoana unui bărbat de 63 de ani. Se afla în interiorul rulotei pe care a aruncat-o în aer. Încă nu se cunoaște motivul, dar este investigată o eventuală obsesie legată de teoriile conspirației referitoare la pandemie și rețelele 5G.

Potrivit FBI, Anthony Warner, un localnic în vârstă de 63 de ani, se afla în interiorul rulotei sale, pe care a detonat-o intenționat în dimineața zilei de Crăciun, în fața unui sediu tehnologic al companiei de comunicați AT&T din Nashville, Tennessee. Rămășițele sale au fost identificate în urma unui test ADN.

Warner este descris de vecini ca fiind o persoană singuratică, cunoscută sub apelativul Tony, dar nici chiar cei care îl știau de 25 de ani nu îi cunoșteau numele de familie. Nu era căsătorit, nici nu avea copii. A avut în trecut o mică firmă care instala alarme pentru casă, apoi a lucrat ca depanator de calculatoare, dar în timpul pandemiei a renunțat la serviciu și și-a donat luna trecută casa unei femei din California.

Deși autoritățile au refuzat să comenteze legat de motivația acestuia, vecinii, audiați de FBI, au spus că investigatorii au pus întrebări legate de o posibilă obsesie a suspectatului față de telefonia 5G și teoriile conspirației lansate de QAnon în timpul pandemiei și care acreditează ideea că virusul ar fi răspândit prin intermediul acestora.

Potrivit CNN, produsă în apropierea unui sediu tehnic al companiei de comunicații AT&T, explozia a scos din funcțiune internetul mobil într-o mare parte din Nashville. Serviciul de telefonie mobilă a fost restabilit rapid datorită unor facilități de rezervă, dar pentru reluarea conexiunilor la internet la capacitate maximă a fost nevoie de mai multe zile. Totuși, presa americană nu a reușit să identifice eventuale conturi ale lui Anthony Warner pe rețelele de socializare, acolo unde s-au răspândit teoriile conspirației ce legau izbucnirea pandemiei de telefonia 5G.

La începutul epidemiei, peste 70 de turnuri de telefonie mobilă au fost incendiate în Marea Britanie, Europa și Canada, dar companiile americane de telefonie mobilă au reușit să își securizeze mai bine facilitățile, grație unui avertisment transmis în luna mai de Departamentul pentru Securitate Internă.

Surse alternative: CNN, The Times

Folosim cookies