Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, autoritatea medicală care conduce în SUA lupta cu pandemia, a publicat luni fără niciun anunț preliminar, nicio dezbatere și nicio explicație o modificare a Ghidului de testare pentru coronavirus. În esență, ea prevede că persoanele care au fost în contact apropiat (la mai puțin de doi metri pentru cel puțin 15 minute) cu cineva confirmat ulterior cu coronavirus nu vor fi testate decât dacă prezintă simptomele specifice bolii.
În același timp, Administrația Trump a preluat centralizarea rezultatelor testelor, amenințând spitalele că vor pierde finanțarea federală dacă nu raportează direct Departamentului pentru Sănătate. Până acum raportarea era voluntară iar centralizarea datelor era anunțată de Universitatea Johns Hopkins.
După ce a fost descoperită de The New York Times, modificarea Ghidului de testare a inflamat lumea medicală, care consideră că în acest fel sunt excluse de la testare exact persoanele care răspândesc cel mai des infecția cu coronavirus, pentru că nu au simptome sau pentru că acestea apar mai târziu.
Donald Trump a declarat în numeroase rânduri că SUA fac prea multe teste de coronavirus și așa s-ar explica faptul că au cele mai multe cazuri raportate din lume. În contrast cu declarațiile președintelui, doctorul Anthony Fauci (care acum se află în recuperare după o operație de polipi) a susținut permanent că numărul mare de teste vor ajuta SUA să stăpânească epidemia, acționând la timp, în loc să o ignore.
Cu aproape 6 milioane de cazuri de coronavirus depistate până acum și peste 180 de mii de decese, Statele Unite au efectuat aproape 78 de milioane de teste, ceea ce raportat la populație înseamnă mai mult decât în majoritatea țărilor europene (dublu față de Germania), dar mai puține decât cele raportate că ar fi fost efectuate de Rusia. Totuși rate de pozitivitate a testelor efectuate în SUA este semnificativ mai mare decât în Europa – 6,3% în ultimele două săptămâni. În România această rată a coborât sub 6%.
Sursa: The New York Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.