SUA. Apple a ajutat la arestarea unei persoane care a incendiat două mașini de poliție, în timpul protestelor declanșate de moartea lui George Floyd. Compania a oferit FBI datele de pe cloud-ul suspectului.

Procurorii federali au cules date despre suspect, Kelly Jackson, din mass-media și de pe rețelele de socializare. Astfel, i-au descoperit locația și faptul că avea un iPhone 7. Apoi, FBI a cerut datele de pe cloud-ul lui Jackson. Printre materialele puse la dispoziție, s-au găsit o fotografie care promova protestul „Marșul Sfidător al Rezistenței împotriva Nedreptății” sau o „listă a lucrurilor necesare” pentru fabricarea unui cocktail Molotov.

Apple a transmis procurorilor FBI datele de pe telefonul atacatorului, stocate pe contul său de iCloud. În acest fel, compania a răspuns criticilor adresate de Donald Trump și William Barr, procurorul general al SUA, care au acuzat-o că nu ajută la urmărirea criminalilor.

Pe cloud au mai fost găsite două filmări, una cu o sticlă verde plină cu un lichid, alta cu aceeași sticlă aruncată înspre o mașină de poliție, care ia apoi foc. Printre multe alte fotografii, au identificat și selfie-uri ale atacatorului. Jackson a fost arestat abia săptămâna trecută, sub acuzația de „deținere ilegală a unui dispozitiv exploziv și incendiere”.

Politica celor de la Apple este să nu dezvăluie datele stocate pe memoriile fizice ale dispozitivelor, dar cooperează cu autoritățile în privința informațiilor stocate pe cloud.

Anul trecut, Apple a refuzat să transmită autorităților datele stocate direct pe telefonul mobil al unui cetățean saudit care a omorât trei persoane, la baza militară navală din Pensacola, Florida. Până la urmă, FBI-ul a spart sistemele de siguranță ale telefonului. În a doua jumătate a anului trecut, Apple a oferit datele de pe cloud-ul a 3.645 de clienți, din 4.095 de cereri înaintate de autorități.

Sursa: Forbes.

Folosim cookies